REVIEWUltrasone

Ruimtelijkheid

Marc Brekelmans | 09 juni 2011 | Ultrasone

Met name op de EP Atlas van het Duitse dub-techno gezelschap Monolake: dromerige elektronische muziek met een stevige beat. En zeer ruimtelijk opgenomen. Al meteen bij de eerste klanken maakt de Ultrasone Edition 8 Limited duidelijk uit wat voor hout hij gesneden is. De elektronische drums klinken ruimtelijk en hebben veel galm. De drums lijken zelfs ver buiten het hoofd weergegeven te worden. Een metaalachtig getik kruipt daarentegen haast in je oor. Het geeft een vreemd maar volstrekt natuurlijk effect, het metaal indringend en nabij, de bas juist ruimtelijk en met diepte. Maar nog opvallender is de definitie en druk van de laagweergave. Als ik overschakel naar mijn eigen hoofdtelefoon - en ja, die is met zijn 300 euro advies verkoopprijs een heel stuk goedkoper - wordt de weergave veel platter en vooral minder ritmisch gedreven. 

Over naar sfeervolle en prachtig gezongen wereldmuziek van Tunesiër Dhafer Youssef. Op het album Electric Sufi verkent - en verlegt - Youssef de grens tussen traditionele Oosterse muziek en meer moderne genres als Jazz en Drum`n`Bass. Drummer William Calhoun - bekend van Living Colour, maar ook een zeer gewaardeerd jazz-drummer - en Living Colour collega Doug Wimbish (bas) leveren gastbijdragen op dit uitzonderlijk goed opgenomen en geproduceerde album. Met als resultaat een spannend, haast sprookjesachtig album vol Afrikaanse/Arabische muziek. Dhafer Youssef speelt de Oud (een Afrikaanse variant op de Luit), de warme gitaarklanken komen voor rekening van Wolfgang Muthspiel en het sfeervolle trompetspel is van Markus Stockhausen. Electric Sufi is een waar luisteravontuur, zeker op een goede installatie. Het laag loopt ver door en het geluidsbeeld zit vol kleine details. De Ultrasone geeft al deze details in volle glorie weer en combineert dat met een warme, aangename klanksignatuur. Maar de muziek heeft ook `ballen` met de Ultrasone en de laagweergave is ronduit indrukwekkend.


De fabricage van een Ultrasone hoofdtelefoon is handwerk - foto: Ed Verkerk

Voor het ruigere werk schakel ik over naar het nummer Supercollider dat door Radiohead samen met The Butcher als een soort bonustrack in 24bit/48kHz beschikbaar gesteld werd aan mensen die het album The King of Limbs kochten. Supercollider opent met een droge elektronische beat waarin de percussie is verborgen. Sfeervolle soundscapes vullen mijn oren: droog, detailrijk en ruimtelijk. Een spel met echo en galm, waarin de ijle, sfeervolle en lang aangehouden noten van Tom Yorke haast droog zijn opgenomen. Korte klikken van houten drumstokjes bieden houvast en een vervreemdende ‘flutterecho’ creëert een broeierige, spannende sfeer. Nummer 083 plaats me middenin de muziek, doet me vergeten dat er nog een wereld buiten mijn hoofd is. Mijn hoofd vult zich met subtiele geluidjes die, indien weergegeven door een paar luidsprekers, weggedrukt zouden worden door meer in het oor springende klanken. Maar de Ultrasone geeft die details wel de ruimte, laat ze horen zonder de aandacht op ze te vestigen. Subtiel, delicaat haast.


Conclusie

Ik ben voor de Ultrasone Edition 8 Limited gevallen. Een hoofdtelefoon oncomfortabel, onhandig en benauwend? Ja, waarschijnlijk zal ik zo over de meeste hoofdtelefoons blijven denken. Maar er is er altijd één die de spreekwoordelijke uitzondering op de regel vormt. En dat is mijn Nummer 083.

 

Prijzen:
Ultrasone Edition 8 Limited: 1499 euro
NAIM Headline:  525 euro
NAIM NAPSC voeding: 400 euro 

Importeur:
Latham Audio BV
www.latham.nl 


EDITORS' CHOICE