REVIEW

Luisteren


Marc Brekelmans | 27 januari 2011

Zoals gezegd is het aansluiten door middel van luidsprekerkabels niet mogelijk. Hierdoor kon ik de Minx helaas niet beluisteren in mijn woonkamer. Een alternatief werd geboden door de opstelling op mijn werkkamer. Deze bestaat uit een NAD cd-receiver - die zoals dat bij NAD gebruikelijk is wel over een pre-out beschikt - en die daarnaast ook door een Squeezebox Classic voorzien kan worden van muziek. Een paar meter TaraLabs bekabeling stelde me in staat de luidsprekers afwisselend op mijn bureau of op de Target stands in mijn kantoor te plaatsen. De Minx set heeft een paar weken de dagelijkse muziekvoorziening mogen verzorgen op mijn werkkamer, en regelmatig werd ik weer verrast door de volwassen weergave van deze set. Het meest opvallend is de enorme spreiding van het geluid, waardoor zelfs op niet optimale luisterposities een evenwichtig klankbeeld opgebouwd werd. 
De laatste tijd luister ik, aangestoken door collega Max Delissen, met regelmaat naar elektronische muziek die vaak voorzien is van een fikse portie laag. Juist dan valt op hoe mooi de X300 integreert met de satellieten. Bij het draaien van het nummer The Children van het Yeasayer album Odd Blood valt juist weer de goede detaillering in het hoog positief op. Dit rijkelijk van subtiele details voorziene album krijgt een extra dimensie doordat de Minx set ze perfect in de ruimte weet te plaatsen: in de breedte, maar ook in de diepte. Zelfs als ik de Min 20 satellieten op krap 60 centimeter afstand voor me op het bureau heb staan lijk ik in de muziek gezogen te worden. En of ik nu elektronische muziek, oude jazz, klassiek of rock opnames draai, altijd krijgen de muzikanten hun eigen afgebakende plekje in het geluidsbeeld, zelfs in de diepte.


Conclusie

De vraag die bij de meeste mensen zal leven is natuurlijk of de Minx set een alternatief zou kunnen vormen voor meer volwassen ogende hifi-luidsprekers. Het antwoord daarop is een volmondig ja. Ik kan geen reden bedenken waarom je in deze prijsklasse zou moeten kiezen voor een groter systeem, behalve dan om indruk te maken op je audiovrienden. Maar laat die vrienden twee nummers luisteren op je nieuwe Minx-luidsprekers en ook zij zullen je gelijk moeten bekennen.

En voor mensen die op zoek zijn naar onopvallende luidsprekers is de keuze helemaal eenvoudig….wat mij betreft eindigt met de Minx die zoektocht.

 

Prijzen:
S215 (X200 + 5x Min 10): 750 euro
S315 (X300 + 5x Min 10): 950 euro
S325 (X300 + 5x Min 20): 1300 euro
S525 (X500 + 5x Min 20): 1500 euro

EDITORS' CHOICE