REVIEWT+A

Aansluiten en gebruiksrapport

Rene Smit | 04 juli 2010 | Fotografie Rene Smit | T+A

Het aansluiten van de Caruso is een redelijk simpele klus. Dit keer niet stoeien met luidsprekerkabels en interlinks. Het meegeleverde (zware) geaarde netsnoer wordt aangesloten op de Inakustik verdeeldoos om de Caruso van stroom te voorzien. Middels een utp-kabel wordt verbinding gemaakt met het thuisnetwerk en een 75Ohm Hirschmann antenne kabel koppelt het apparaat aan het kabelnet. Voor muziekweergave is dit voldoende, wil je ook gebruik maken van beeldweergave dan moet er ook nog een kabel naar je televisietoestel. T+A maakt hiervoor geen gebruik van de ondertussen gemeengoed geworden HDMI aansluiting maar beperkt zich tot een component en composiet uitgang. In mijn ogen een beetje een gemiste kans voor een apparaat van dit niveau waarbij eenvoud en gebruiksgemak voorop staan.

Uit kwaliteitsoverwegingen maak ik gebruik van de component uitgangen om de Caruso aan mijn Panasonic plasmatelevisie te koppelen. In eerste instantie mag de Caruso zijn kunstjes stand-alone vertonen, later worden ook de meegeleverde CM Active speakers aangesloten met twee lange Sharkwire interlinks. Stroom krijgen ze via de standaard meegeleverde netsnoeren. Dat beide speakers individueel op het lichtnet aangesloten moeten worden is iets waar terdege rekening mee gehouden moet worden. Zeker wanneer design een grote factor is bij het opstellen van de set. In het menu van de Caruso kan gekozen worden om bij gebruik van de CM Active speakers de interne luidsprekers uit te schakelen of om deze als een soort centerspeaker te laten fungeren. Het menu van de dvd-speler is simpel en logisch ingedeeld, de juiste instellingen zijn daarom snel gemaakt. Het instellen van de Caruso om Internet radio en de streaming mogelijkheid te gebruiken vergt wat meer handelingen. Kleine handicap hierbij is het (nog) ontbreken van een Nederlandstalige handleiding. Hoewel het gebruik van Internet radio in feite plug and play is - na het verbinden met computer of modem met een UTP kabel zijn geen verdere handelingen vereist - blijkt het aantal beschikbare zenders beperkt. Via een internetsite en meegeleverde inlogcode kan het aantal beschikbare zenders naar believen aangepast worden.

Stand-alone weet de Caruso direct een overtuigend geluid neer te zetten. Het loont zeker de moeite wat te experimenteren met de Tone en Loudness settings. Naast Bass, Treble en balans zijn er ook speciaal voorgeprogrammeerde settings beschikbaar. Deze settings passen het geluid van de Caruso aan naar specifieke wensen of een bepaalde plaatsing van het apparaat. De namen van de programma`s als Smooth, Near en Speech spreken voor zich. Gedurende de gebruiksperiode genoten de settings Normal en Table mijn voorkeur en stond de Loudness functie uit. De Caruso vertoont zijn kunstje in diverse ruimtes en werkt logischerwijs het beste in wat kleinere kamers tot ongeveer twintig vierkante meter hoewel groter geen probleem is als het volume niet oorverdovend hoeft te zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE