REVIEWNaim Audio

Aansluiten

Nu we weten wat er zoen beetje in de speler zit gaan we hem aansluiten. Dat betekent in het geval van de HDX niet enkel aansluiten aan het lichtnet en een versterker, het betekent ook dat de speler aan het thuisnetwerk komt te hangen. Immers, de HDX haalt hoesafbeeldingen en trackgegevens op via internet en heeft daar dus toegang tot nodig. Het aansluiten van de HDX aan het thuisnetwerk moet met een ethernet kabel gebeuren. De HDX heeft geen WiFi mogelijkheid. Is dat noodzakelijk door de plaatsing van de speler, dan moet er een extra ethernet naar WiFi adapter worden gebruikt. Wij kunnen de ethernet kabel van de Naim in een vrij poortje van een nabijgelegen router prikken. Een paar interlinks verbindt de analoge RCA uitgang met een ingang op de Audio Note Meishu die een paar Avantgarde Duo Omega hoorns aanstuurt. Alle gebruikte kabels zijn van Acoustic System.

Om de speler op te nemen in het thuisnetwerk moet de HDX een IP adres krijgen. Het eenvoudigst is dit te laten doen door de router die als DHCP server een netwerkadres kan uitgeven aan de aangesloten apparaten in het netwerk. Dat is in ons geval even puzzelen want de speler komt direct bij de importeur vandaan en zat daar in hun eigen netwerk met een vast IP adres. Omdat de instelling eerst gedaan moet worden voordat er andere netwerk opties beschikbaar zijn, waarover verderop meer, betekent dit dat het aanraaktscherm gebruikt moet worden om de instellingen te maken.

NAIM HDX - remote

Nu is een aanraakscherm leuk, maar eentje van 10 bij 6 cm is redelijk klein en als de speler ook nog eens niet op ooghoogte is opgesteld kost het instellen wat (fysieke) inspanning. Het instellen zelf is eenvoudig uit te voeren met behulp van de menus die de bedieningssoftware van de speler in huis heeft. Normaal gesproken zal de dealer deze handelingen voor de klant verrichten.

Voorzien van een passend IP adres kan er nu aan de muziek begonnen worden. Het leuke van het afgeleverde exemplaar is dat de harde schijf al redelijk gevuld is met muziek van de medewerkers van de importeur. We kunnen dus al direct de HDX laten spelen zonder eerst iets te hoeven rippen. Bijkomende aardigheid is dat redelijk wat van de voorgeladen muziek binnen onze smaak past.

NAIM HDX - display1

We kiezen Anna Maria Jopek met Id waar de Poolse zangeres een keur van gasten heeft uitgenodigd. De bas van Richard Bona, de piano van Tord Gustavsen en de fantastische stem van Dhafer Youssef worden door de HDX met respect behandeld net als AMJs eigen geluid. Het geluid of beter gezegd de invloed van de speler op het geluid, de signatuur van de HDX, is heel mild en komt heel dicht bij neutraliteit. De invloed beperkt zich tot het iets zachter maken van met name hoge transienten zoals die van cymbalen. Dit is zeker niet onprettig en maakt langdurig luisteren een plezierige ervaring.

e

MERK

EDITORS' CHOICE