REVIEWPSB Speakers

Luisteren


Paul Delissen | 28 mei 2009 | PSB Speakers

PSB Synchrony OneOmdat de speakers bij de importeur al hadden gemusiceerd in de demoruimte was inspelen niet noodzakelijk. Dus na het aansluiten direct één van mijn favoriete albums in de cd speler gelegd. Dit album is uiteraard vaak door mij gedraaid, en dus een goede referentie. Een eerste indruk is natuurlijk belangrijk, en die was gelukkig erg goed. Waar ik vreesde voor een iets te volumineuze weergave – de Synchrony One`s zijn aanmerkelijk groter dan mijn eigen speakers die in mijn luisterruimte erg goed tot hun recht komen – bleek die vrees ongegrond. Hoewel ik natuurlijk een dieper laag hoor dan ik gewend ben, is er geen sprake van te veel van het goede. De PSB blijkt aangenaam strak in het laag maar klinkt in geen geval `dik`. Of dit een direct gevolg is van de eerder genoemde techniek van de plaatsing van de woofers weet ik natuurlijk niet, strak en volledig ongekleurd is de laagweergave in ieder geval. De totale balans valt natuurlijk wel iets anders uit dan ik gewend ben en er is misschien daardoor de indruk van een `warm` geluid. Het ruimtelijke beeld is erg goed en ik heb direct al het gevoel met een ritmische fijne speaker te maken te hebben. Hiermee bedoel ik dat de speaker zonder enige moeite de aangeboden signalen volgt, dat er geen vertragingen of sloomheid optreden. Het gevolg is een uitstekende drive die een mooie dynamiek oplevert, het swingt gewoon. Voor wat betreft de ruimtelijke weergave zijn breedte en diepte erg goed, je kunt echt meters de opname ruimte inkijken. Er zijn geen opvallende pieken of dalen hoorbaar in het frequentiespectrum. Los van misschien de indruk van `warm` is het een homogeen klankbeeld. Stemmen hebben een natuurlijke glans, timbre`s van instrumenten eveneens. Groot orkestwerk wordt met gemak neergezet, en je hebt de neiging het volume te verhogen door de op het gehoor moeiteloze en vanzelfsprekende weergave.

Schuiven

Om te proberen de klankbalans toch iets minder warm te krijgen ga ik wat schuiven met de speakers. Ik zet ze wat verder van de achterwand en sluit de onderste reflexpoorten af. De ruimtelijkheid neemt nog verder toe en de laagweergave lijkt door de ingrepen inderdaad een beetje `kleiner` te zijn geworden. Dit geeft wel enige verschuiving van de klankbalans, maar het is nog steeds eerder warm dan helder.

PSB Synchrony One

Denk nu overigens niet dat we te maken hebben met een `softe` speaker. Zoals gezegd is de dynamiek méér dan uitstekend, kleine nuances worden strak en puntig neergezet. Er doet zich geen enkel moment het gevoel voor dat er ademnood of welke vorm van compressie dan ook optreedt. Of zál optreden, alles gaat met een grote mate van gemak en vanzelfsprekendheid. Mijn luisterruimte leent er zich niet zo voor, maar het is duidelijk dat ook op hoge volumes ongestraft nog zeer muzikaal gespeeld kan worden. Daarbij opgemerkt dat het altijd uitermate beschaafd en gecontroleerd blijft klinken. Luistermoeheid lijkt onmogelijk voor te stellen met de Synchrony One.

EDITORS' CHOICE