REVIEWJamo

Luisteren

Max Delissen | 13 november 2008 | Jamo

De Jamo`s werden in onze luisterruimte aangesloten op een set die in verhouding nogal duur is. Dat heeft voor- en nadelen. Je kunt aan de ene kant erg goed bepalen waar de luidspreker onder de gunstigste omstandigheden toe in staat is, maar aan de andere kant zou een test met een goedkopere combinatie van versterker en cd-speler een realistischer beeld geven van hoe het bij een koper thuis zou kunnen klinken. De keuze valt echter bewust op de `dikke` set omdat dat een beter beeld geeft van het kunnen van de ontwerpers.

Gedurende de luisterperiode vielen een paar dingen op. De S 606 geeft om te beginnen een fraai stereobeeld. Dat komt omdat de kast zo smal is. De afstraling is daardoor lekker breed en dat heeft een gunstig effect op het geprojecteerde `plaatje`. De klankmatige balans is goed, met redelijk diep laag (Jamo specificeert aan de onderkant van het spectrum 42 hertz), een behoorlijk neutraal middengebied, wat vooral goed te horen is bij menselijke stemmen, en het hoog is fris zonder scherpte. Op de keper beschouwd zou het laag misschien een tikje strakker mogen. De afstemming zou je `populair` kunnen noemen, maar door wat te spelen met de opstelling (wat verder van de muur of zijwand) kan daarin ook nog een verschil maken.

Popmuziek doet het prima. Allerlei genres, van hardrock tot trance, passeren de revue. De S 606 is wat popmuziek betreft echt een alleseter. Waarbij het overigens wel zaak is om het volume een beetje in de gaten te houden, want als de knop erg ver naar rechts gaat kan de S 606 iets minder vriendelijk gaan klinken. We hebben het dan overigens wel over volumes waarbij het op de lange duur lastig zal zijn om vriendschappelijke betrekkingen met de buren te onderhouden.

Ook jazz klinkt goed, en de klank van akoestische instrumenten wordt redelijk neutraal gepresenteerd. Er is voldoende detaillering in het laag om bijvoorbeeld een basgitaar van een contrabas te kunnen onderscheiden, wat aangeeft dat de ingenieurs van Jamo goed over de filtering hebben nagedacht. De snelheid van de weergave is ook prima in orde, zodat bekkens en getokkelde gitaarsnaren een realistische felheid meekrijgen. Met de S 606 kun je redelijk `diep` in de opname luisteren, waarmee ik het volgende bedoel:  Zowel in natuurlijke (akoestische) als zwaar geproduceerde opnames zit veel microdetaillering. Ruimtelijke informatie, geluidjes die achter andere geluidjes verstopt zitten, nagels die op een gitaarkast tikken, het is allemaal te horen, al moet je je daar wel wat meer voor inspannen dan bij veel duurdere luidsprekers.

Klassiek werkt wat minder, maar dat is volgens mij ook niet het soort muziek waar Jamo zich met deze luidsprekerlijn op richt (daar hebben ze bijvoorbeeld de Concert lijn voor). Het is beslist goed beluisterbaar, maar deze luidspreker mist dan toch net het laatste stukje verfijning.

MERK

EDITORS' CHOICE