REVIEW

Het luisteren naar de Esoteric set

Rene Smit | 20 december 2007 | Fotografie Rene Smit |

Om tot rust te komen en even lekker weg te zwijmelen pak ik oud album van Lisa Stansfield uit de kast en selecteer de track “All woman”. De muziek omarmt me als een warm bad en de stem van Lisa is werkelijk om te watertanden, gewoon genieten dus. “Brief aan Mia” uitgevoerd door diva Liesbeth List heb ik al vaker beschreven in andere recensies. Dit lied lijkt opgenomen te zijn in een grand café en zit vol met omgevingsgeluiden. Echter met de Esoteric SA10 als bron lijkt de ruimte nog groter te zijn dan ik gewend was. Er komen allerlei kleine details boven drijven zoals passerende serveersters, glazen die gevuld worden en rammelende koffiekopjes. Het geroezemoes van de klanten wat altijd al te horen was is nu veranderd in verstaanbare zinnen, erg realistisch allemaal. Een overvloed aan details zorgt er vaak voor dat het totale plaatje verloren gaat en de muziek an sich ondergeschikt raakt. De SA10 weet echter beide eigenschappen bijzonder goed te combineren waardoor de speler uitstijgt boven de concurrentie.

Nu ik een goede indruk heb van de kwaliteiten van de SA10 wordt het tijd om ook de AI10 versterker in te zetten. Interlink blijft de Siltech SQ88G5 Classic MKII en luidsprekerkabels zijn ook gelijk. Echter nu wordt “slechts” één run gebruikt en zijn de aansluitterminals op de Audiovector MI3 Super speakers doorverbonden. Eenvoud siert in dit geval. Het eerste schijfje is de MFSL versie van het titelloze album van Marc Cohn. De winst ten opzichte van de vM versterkers is direct hoorbaar. Zo gaat de transparantie, vooral in het hoog, nog een stapje verder en neemt de detaillering verder toe. Ondanks dat er nu extreem veel details te horen zijn neigt de weergave totaal niet naar analytisch maar wordt je eenvoudig weg dieper in de muziek gezogen. Elton John’s “Weight of the world” krijgt een herkansing en ook met deze SACD is een toename aan presence te constateren. Je hebt als luisteraar meer het gevoel erbij te zijn. Opvallend is ook dat ondanks dat er maar één in plaats van twee versterkers aan het werk is de laagweergave evengoed aan diepte en controle wint. De “Bolero” van Ravel uitgevoerd door het orkest van Ivan Fischer laat een onderscheid tussen de diverse instrumenten horen dat erg goed is. De opbouw van de virtuele stage in de luisterruimte en de ruimtelijkheid zijn zo goed dat de Esoteric hiermee een nieuwe standaard zet in mijn luisterruimte.

Eenzelfde ervaring heb ik met de “Missa Criolla” uitgevoerd door José Carreras. Plots zit ik niet meer in mijn eigen kamer maar in een kapel boven op een berg in een stukje niemandsland. Ongeacht welke CD of SACD beluisterd wordt, het blijft een feest om continu nieuwe dingen te ontdekken. Zo weet ik met de track “Time” van Pink Floyd’s album “Dark side of the moon” de in de kamer aanwezige kat en hond de stuipen op het lijf te jagen. De klokken en wekkers klinken zo echt en met zoveel dynamiek, dat het gewoon eng is. De set weet de snelheid van gitaarsnaren met verve weer te geven zo blijkt bij het beluisteren van “For your babies” van Simply Red’s album “Stars”. Met “Songbird” van Eva Cassidy hoor ik eindelijk weer een stukje van de echtheid terug die ik ervoer tijdens het beluisteren op een extreme high-end set tijdens een show in München.


Conclusie

Is er gedurende de gebruiksperiode iets negatiefs boven komen drijven? Afgezien van een niet heel erg goed afleesbaar display van de SA10 zou ik het eigenlijk niet weten. Beide apparaten zijn van absolute topklasse en maken op ontzettend hoog niveau muziek. De SA10 zal iedere bestaande audioset met een goede basiskwaliteit naar een hoger plan tillen. Mij werd in ieder geval duidelijk dat mijn huidige set over meer kwaliteit beschikt dan dat er normaal gesproken uit komt. In combinatie met de AI10 wordt het een uiterst begeerlijke combinatie, zeker wanneer de mogelijkheid tot Word synchronisatie is gebruikt. Daarnaast is de AI10 als hoogwaardige DAC te gebruiken voor andere digitale bronnen. Met de 10serie laat Esoteric in mijn optiek horen wat momenteel het maximaal haalbare is op het gebied van digitale weergave in dit prijssegment en waarschijnlijk zelfs nog daarboven. Het is prettig om hier als recensent van te kunnen proeven maar maakt het afscheid nemen erg moeilijk. Nu, een aantal weken later, voelt zeker het ontbreken van de SA10 in de set nog steeds als een groot gemis. Rest mij niets anders dan een diepe buiging te maken richting Esoteric en ze te bedanken voor het mogelijk maken van high-end weergave zonder aan een tweede hypotheek te hoeven denken.


Prijzen:
Esoteric SA10: 3499 euro
Esoteric AI10:  3699 euro

Importeur:
Servi-Q
De Wel 32
3871 MV  Hoevelaken
www.servi-q.nl
Tel. 033-2537193
Fax. 033-2580744

 

Gebruikte Hardware: 

  • vM MA240 geïntegreerde versterker
  • vM PA535 eindversterker
  • vM PHM3 phonotrap
  • vM SA230 SACD speler
  • NAD T585 multispeler
  • Clearaudio Champion platenspeler met Shelter 201 element
  • Bekabeling en accessoires: Siltech SQ88G5 Classic, Sharkwire SC-L03 interlinks, Inakustik Black&White LS1002 luidsprekerkabels, Inakustik AC1502-6 stekkerblok, Supra Lorad netsnoeren, AHP klankmodule, Target Spike Shoes, Master Base en Vibrapod dempers, Alphason audiorack.






EDITORS' CHOICE