REVIEWB&W

Kijken en luisteren

Eric de Boer | 23 augustus 2007 | Fotografie Eric de Boer | B&W

Beginnend met DVD leg ik Pink Floyd’s Pulse in de speler. De dunne, fragiele lade sluit en na enige tijd komt het menu in beeld. Ik selecteer de Dolby Digital 5.1/ 640 kbps geluidstrack en kies voor een, wat beeld betreft, lastige track Sorrow. Lange laserstralen, af en toe snel heen en weer bewegend over het beeld, met een zwarte achtergrond leveren voor de meeste spelers - en beeldschermen! - een ideale test op. Middels HDMI komt de speler er vrij goed vanaf. Het rood van de lasers op het beeld is helder en diep, bij snelle beweging mist de speler vrijwel niets. De donkerblauwe en zwarte achtergronden zijn diep van kleur en van ghosting is weinig tot niets te merken. Zet ik TrueLife Enhancement uit, dan bemerk ik inderdaad dat het beeld een stuk onrustiger wordt, zeg maar wat scherper. Ik had dit al eerder ondervonden bij close-ups van gezichten.

Oppo DV-981HD

Prettig van de Oppo is dat het setup menu bereikt kan worden tijdens het afspelen: de speler loopt gewoon door. Geluidstechnisch laat ik eerst de interne dac’s van de DV-981HD hun werk doen, waarna ik steeds overschakel naar de Dac’s in mijn Denon AVR-3803 surround processor. Hier merk ik wel een duidelijk verschil met mijn eigen dvd loopwerk, de geluidskwaliteit van de Oppo is er één die prima past in zijn prijsklasse en niet te vergelijken is met een speler als mijn eigen DVD-2900. Blijft het geluid enigszins vlak en aan de speakers kleven via de speler’s eigen signaalweg, over mijn surround receiver klinkt alles een stuk aangenamer. Vooral het laag valt op: de Oppo heeft af en toe de neiging om wat aan te dikken. Dit kan bij sommige films een voordeel zijn voor het actie-gevoel, bij muziek klinkt het eerder overdreven.

Op (SA)CD draai ik Black Magic Woman van Patricia Barber. Deze live opgenomen cover draai ik vaak op zowel vinyl als CD en excelleert in hoge tonen en een intens maar strak opgenomen laag. Aangezien (SA)CD alleen via de 5.1 uitgang kan worden weergegeven ben ik in deze dus afhankelijk van de dac’s van de Oppo multi speler. Het resultaat is best aardig te noemen. Patricia’s stem komt redelijk los in de ruimte en er heerst een wat smallere stage dan ik normaal gesproken gewend ben, maar één die voor deze prijsklasse goed te noemen is. Het laag klinkt iets beter dan op CD of muziek-DVD’s. De hoge rinkels die de opname rijk is klinken verfijnd genoeg en vooral bij de lange percussiesolo is ook op de snelheid niets aan te merken.

Oppo DV-981HD

Tsja, wat speel je nog meer af om een apparaat als deze te testen? Om eerlijk te zijn doe ik niet aan media-downloads van de soorten DivX en XviD. Films heb ik genoeg gekeken via de Oppo, dit werkt prima! Het beeld met upscaling is wat verfijnder te noemen, zeker bij snelle bewegingen en diepte. Enig nadeel bij zowel film als muziekmedium is de trage reactietijd na het indrukken van een toets op de afstandsbediening. Dit kan soms redelijk irritant zijn als je wat verder voor- of achteruit wilt skippen. Een andere leuke ervaring met de Oppo is de diavoorstelling. Van onze vorige vakantie heb ik een CD gebrand vol met foto’s. De hoge resolutie wil in mijn eigen loopwerk nogal eens leiden tot zeer lange opbouwtijden van een enkele foto op het beeldscherm. De DV-981HD doet dit een stuk beter! Bestanden van 2 MB of meer zijn geen probleem en worden feilloos na elkaar weergegeven. Roteren van foto’s gaat met een enkele druk op de pijltjestoetsen en de mappen waarin de foto’s staan opgeslagen worden helder en overzichtelijk op het display getoond. De geselecteerde foto wordt als een zogenoemde thumbnail aan de rechterkant van het mapje weergegeven, zodat je weet waar je bent.

MERK

EDITORS' CHOICE