REVIEWB&W

Oppo Dvd-speler DV-981HD

Eric de Boer | 23 augustus 2007 | Fotografie Eric de Boer | B&W

Nog nooit heeft een product binnen een zo kort tijdsbestek een dergelijke afzetmarkt voorzien. Ik heb het over het medium DVD. De afgelopen acht jaar is het aantal huishoudens in Nederland dat één of meer dvd-spelers bezit explosief gestegen van 15% naar een duizelingwekkende 87%.

Bijna alle spelers die op dit moment worden verkocht, worden gezien als het invullen van de vraag op een vervangingsmarkt. Maar omdat de technieken steeds worden verbeterd en ook goedkoper worden om te produceren, kan het interessant zijn om de markt weer eens goed te verkennen. Zeker als u onlangs een platte tv hebt gekocht en het meeste uit het beeld wilt halen. Een wat minder bekend merk is het in China gemaakte Oppo.

Oppo Dvd-speler DV-981HDBijna oneindige mogelijkheden

De DV-981HD is een speler met voor ieder wat wils. Met maar 2.4 kilogram gewicht heeft de speler nét een beetje meer gewicht dan de meeste platte dvd loopwerken. Het formaat van de speler: 42 cm breedte x 27 cm diepte x 4.1 cm hoogte. Een slanke verschijning dus. Enkel verkrijgbaar in zwart, geleverd met een overzichtelijke afstandsbediening, tulpbekabeling en zowaar een prima afgewerkte HDMI kabel.

Afspeelbaar is eigenlijk bijna alles op schijf: de Oppo leest onder andere DVD-video en –audio (SA)CD, CD, HDCD, DivX, XviD, Jpg, Kodak Picture Disc, MP3, WMA bestanden en op DVD-Ram na alle soorten brandbare DVD-schijven. Voor HD-DVD en Blu-ray is dit loopwerk logischerwijs niet geschikt. Verder is de speler voorzien van een Faroudja DCDi chipset, die zorgt voor nog meer beeldkwaliteit en actief ruis wegfiltert. Deze chipset maakt het dus ook mogelijk om beeld aan te passen aan de wensen van de gebruiker, in plaats van de tv te moeten bijstellen. Mocht het ooit van toepassing zijn dan kan de gebruiker de interne software makkelijk upgraden door deze te downloaden van het Internet en te branden op een cd-r.

Oppo Dvd-speler DV-981HD

Ook wat betreft aansluitingen blijft er weinig te wensen over: de speler heeft natuurlijk een scart aansluiting, tulp- en s-video uitgangen voor beeld. Om goed gebruik te kunnen maken van de upscalingsmogelijkheden, heeft het loopwerk ook een HDMI aansluiting: een van de aspecten die deze speler zo aantrekkelijk maakt voor bezitters van platte televisies of beamers. Deze actieve beeldlijnvermeerdering zorgt voor meer helderheid en scherpte, wat eigenlijk zo hoort bij de nieuwe generaties beeldweergevers. Een traditioneel scherm met een glazen beeldbuis had doorgaans maar de mogelijkheid om zo’n 576 horizontale beeldlijnen weer te geven, tegenwoordig kunnen dat er maximaal 1080 zijn. Deze scherpte heet dan ook High Definition, of kortweg HD. Voorwaarde van dit signaal is wel dat de TV de mogelijkheid moet hebben om een HDMI kabel aan te sluiten. Daarnaast zijn er op dit moment alleen nog maar Full HD schermen verkrijgbaar vanaf een beelddiagonaal van 94 cm, die niet iedereen in huis heeft, waaronder ik zelf. Gelukkig is er altijd nog een middenweg, de Oppo kan worden ingesteld op 576p, 720p,1080i en 1080p.

Oppo Dvd-speler DV-981HD

Voor audio zijn er intern 24bit 192kHz Dac’s aanwezig. Het frequentiebereik loopt van 20 Hz tot 20 kHz, de signaal- ruisverhouding logt op 100 dB bij een totale harmonische vervorming van minder dan 0,01%. De achterkant van de speler heeft digitaal aansluitingen voor coax en optisch – en niet te vergeten wederom de HDMI aansluiting - en een 5.1 en 2.0 cinch aansluiting.

MERK

EDITORS' CHOICE