REVIEWKenwood

Luidsprekers

Patrick Hendriks | 12 juli 2007 | Kenwood

De cd-receiver wordt geleverd met een paar fraaie monitorluidsprekers die luisteren naar de originele naam LS-K1. Deze zijn, net als de cd-receiver, compact gebouwd. Met 17 cm breed, 32,5 hoog en 25 cm diep lijken ze uitermate geschikt om als boekenplankluidspreker weggemoffeld te worden. Gezien het ontwerp van de kast is dat geen goede oplossing en blijft de werkelijke kwaliteit van de luidsprekers verborgen.

Kenwood heeft de Esule namelijk vergezeld van een fraaie drieweg bassreflex luidspreker. De bassreflex opening zit aan de achterkant van de kast, waardoor plaatsing in boekenkast of te dicht bij een achterwand zal zorgen voor een boemige bas. Vaak profiteren kleine ontwerpen van plaatsing bij een muur, omdat deze modellen niet zover doorlopen in het laag, en dan is een beetje bassboost van de muurreflexies van harte welkom. Maar bijna altijd gaat plaatsing te dicht bij achterwanden ten koste van de ruimtelijke afbeelding: plaatsing en diepte worden minder goed. Het blijft een compromis met een kleine speaker: voor een echte diepe bas is veel kastinhoud en veel conusoppervlakte nodig.

Verantwoordelijk voor het laag is een 12 cm woofer met geweven carbon conus, zoals we dat ook kennen van o.a. B&W en de Quad L-serie. De woofer heeft een gegoten aluminium luidsprekerchassis, dat zorgt voor zeer weinig resonantie en een hoge stijfheid. De woofer is voorzien van een zeer zware magneet, wat bijdraagt aan een afname van de vervorming en een zeer stabiel magnetisch veld garandeert. De woofer speelt van 45 tot 3000 Hz, waarna de tweeter het overneemt.

De 2,5 cm softdome-tweeter met stoffen afdekkap speelt van 3.000 tot 20.000 Hz. De spreekspoel is gewikkeld met vierkante draad, net als de woofer, voor optimale magnetische flux. Het spoellichaam is van licht materiaal gemaakt en voorkomt deformatie door warmteontwikkeling. Bij een dome-tweeter heb ik altijd de associatie met scherpe s-klanken, maar Kenwood laat met deze tweeter horen dat dat zeker niet het geval hoeft te zijn. Niet dat ie net zo zacht klinkt als een band-tweeter, maar het resultaat is zeer acceptabel. Sissende s-klanken heb ik eigenlijk niet gehoord.

Naast de tweeter is nog een super-tweeter voorzien die doorloopt tot 40.000 Hz. De reden dat een super tweeter is voorzien is omdat de cd-receiver gebruikt maakt van Supreme EX. Het frequentiebereik van cd-spelers  loopt tot 20.000 Hz, alles daarboven is tijdens productie weggefilterd. Supreme EX probeert uit het geluidssignaal tussen 20 Hz en 20.000 Hz af te leiden wat er zich boven de 20.000 Hz zou moeten bevinden. Deze extrapolatie verhoogt het frequentiebereik en zou de geluidskwaliteit moeten verbeteren. Logisch dat de luidspreker is voorzien van een supertweeter, anders zou het effect van de extrapolatie in de luidspreker ongedaan gemaakt worden.

De componenten zijn ondergebracht in een solide luidsprekerkast, gemaakt van hoog geconcentreerd MDF. De frontplaat heeft een dikte van 30 mm, wat zorgt voor stijfheid en minimale resonanties. De woofer zit in een gescheiden compartiment, zodat hoog en laag in de kast elkaar minimaal kunnen beïnvloeden. De scheidingswand heeft net als de frontplaat een dikte van 30 mm. De buitenzijde is afgewerkt met echt houtfineer, wat de luidspreker een chique uiterlijk geeft. Aan de achterzijde zijn solide (enkele) luidsprekeraansluitingen voorzien. Ze zijn van koper en kunnen middels bananenstekkers, spades en blanke draad worden verbonden met de luidsprekerbekabeling. Al met al maakt de luidspreker een zeer goede indruk: de afwerking is perfect, het kastje ziet er goed uit en de componenten geven de indruk dat het goed spul is. Maar beluisteren is natuurlijk noodzakelijk om te beoordelen of dit fraaie smoeltje ook echt kan zingen!

De gevoeligheid van de luidspreker is 85 dB bij 1 watt vermogen op 1 meter afstand, en dat is niet zo heel erg hoog. Met een nominale impedantie van 6 ohm en een belastbaarheid van 40 W (80 W piek) zul je niet worden weggeblazen door de ontstane geluidsdruk, maar mij viel op dat de luidspreker samen met de cd-receiver behoorlijk luid kunnen spelen. Zo luid dat ik niet het gevoel had dat het systeem te weinig vermogen had, ondanks dat 105 dB volgens Musical Fidelity de norm is die gehaald moet worden om van een echt dynamisch hifi systeem te spreken. Met de geluidskwaliteit en geluidsdruk die ik heb ervaren bewijst Kenwood, zonder aan die 105 dB te komen, toch echt hifi en muzikaliteit te kunnen produceren.


EDITORS' CHOICE