REVIEWAudiolab

Aansluiten en luisteren


Patrick Hendriks | 03 mei 2006 | Audiolab

De hierboven beschreven componenten zijn in mijn luisterruimte opgesteld. In eerste instantie is geluisterd naar de combinatie CD-speler en geïntegreerde versterker. Daarna is de geïntegreerde versterker vervangen door de losse voor- en eindversterker. Als laatste is nog geluisterd naar de combinatie CD-speler, geïntegreerde versterker en stereo eindversterker, waarbij gebruik is gemaakt van bi-amping. Voor de stroomvoorziening en bekabeling is gebruik gemaakt van apparatuur en bekabeling van Kemp Elektroniks en Audioquest. Zo is de Power Source Plus als netfilter gebruikt en zijn interlinks en luidsprekerbekabeling van Kemp Elektroniks toegepast. Ook is luidsprekerbekabeling gebruik van Audioquest. Als luidsprekers zijn zowel mijn Quad 21L luidsprekers als mijn KEF Reference Model 3 luidsprekers gebruikt. De Quads zijn natuurlijk een wat betere match (zeker financieel) voor de Audiolab componenten dan de KEF`s, maar uit de luistertest bleek dat de apparatuur de KEF`s prima wist aan te sturen.

Audiolab

Wat meteen opviel bij het luisteren naar de combinatie CD-speler en geïntegreerde versterker is muzikaliteit. Het klinkt allemaal prettig en aangenaam, ongeacht de muzieksoort. De 8000S doet zijn best om de relatief grote en in verhouding relatief dure KEF`s goed aan te sturen en dat lukt ook goed, totdat erg luid gespeeld wordt met de test-cd van het boek Checkpoint Audio, waarbij het kinderkoor van track 43 van CD 1 wat intermodulatievervorming laat horen. U kunt zich wel iets voorstellen bij een koor dat luid zingt en waarbij de stemmen iets gaan vervormen. Bij minder luid spelen klinkt het koor prachtig en loopt het geluid niet dicht. De track laat horen dat de combinatie goed in staat is om tegelijkertijd ruimtelijkheid en openheid te bewaren. Geen geringe prestatie voor een set met (in verhouding) een beperkt vermogen. Na het vervangen van de geïntegreerde versterker door de losse voor- en eindversterker is natuurlijk getest hoe deze combinatie het luid zingende kinderkoor laat klinken. Bij het verhogen van het volume bleek meteen dat de intermodulatievervorming niet aanwezig was tot volumeniveaus waarbij ik een beetje zenuwachtig word en denk aan passanten die zich afvragen waar al die herrie vandaan komt. Ook deze combinatie klinkt erg muzikaal. Door wat meer vermogensreserve is de weergave nog wat strakker en gecontroleerder dan bij toepassing van de lichtere versterker, zeker met de KEF`s, die best een zware eindtrap aankunnen. Verder valt op dat het laag in beide situaties lekker snel is, het hoog is fris maar niet scherp. Soms mis ik de klankregeling wel, want niet iedere opname is even audiofiel opgenomen en dat laat de set goed horen.

Als laatste is de geïntegreerde versterker er weer bij gehaald en is een bi-amping opstelling gemaakt. De geïntegreerde versterker is gebruikt voor de aansturing van het midden en hoog, de losse eindversterker stuurde de woofers aan. Eindelijk kon ik eens een keer die dubbele aansluitingen op de luidsprekers gebruiken!

Audiolab

Ik had veel verwacht van het bi-ampen, maar vond het resultaat niet spectaculair ten opzichte van de combinatie losse voor- en eindversterker. Ten eerste is de voorversterker van de geïntegreerde versterker net wat minder verfijnd dan de losse voorversterker, daarnaast wordt bij het bi-ampen alles boven de 140 Hz bij mijn luidsprekers aangestuurd door de geïntegreerde versterker. De intermodulatievervorming van het koor los je hiermee dan niet op, maar dat kan wel worden opgelost door de 8000M mono-eindversterkers te integreren of een tweede 8000P stereo eindversterker. In deze situatie gaat de 8000S puur als voorversterker werken.

Het laag wordt wel wat strakker en gecontroleerder dan bij alleen toepassing van de geïntegreerde versterker, maar dat maakt de totale klankkwaliteit niet beter dan toepassing van alleen de losse voor- en eindversterker. Gelukkig maar, het zou toch een beetje typisch zijn als de goedkopere combinatie van geïntegreerde versterker met extra eindversterker in bi-amping configuratie beter zou klinken dan de (duurdere) combinatie van de losse voor- en eindversterker. Het upgradepad voor iemand met een geïntegreerde versterker is dan ook om extra eindversterkers aan te schaffen en dan, in geval van stereo, de geïntegreerde versterker te gebruiken als voorversterker. In geval van surround wordt de geïntegreerde versterker dan wellicht een eindtrap voor bijvoorbeeld de achterkanalen.


Conclusie.

Audiolab is terug en heeft met de huidige lijn kwaliteitsapparatuur op de markt gebracht die ook nog eens (alles is relatief) betaalbaar is. No nonsense apparatuur die muzikaliteit in zich heeft en waarbij de buitenkant van secundair belang is. Door de uitbreidbaarheid met zowel stereo- en mono-eindversterkers kan een set worden samengesteld die past bij ieders wens en situatie, en die op een later moment kan worden opgewaardeerd met behoud van reeds aangeschafte Audiolab apparatuur.

Audiolab

Als bron is nu alleen nog een CD-speler verkrijgbaar, andere componenten zoals een tuner zijn in ontwikkeling. Met binnenkort een AV-processor in het programma valt te verwachten dat ook een DVD-speler aan de reeks componenten zal worden toegevoegd. Dan is de lijn compleet en kan voor zowel stereo als surround een zeer goed klinkende set worden samengesteld. Audiolab is terug en zal veel concurrenten zenuwachtig maken. Betaalbaarheid, muzikaliteit en uitbreidbaarheid zijn zeer belangrijke eigenschappen die meetellen bij de aanschaf van apparatuur, en Audiolab scoort op deze punten zeer hoog.


Gebruikte apparatuur en accessoires:

Zie http://my.hifi.nl/index.php?user=761


Prijzen:

Cd-speler 8000CD € 900,-
geïntegreerde stereo versterker 8000S € 750,-
voorversterker 8000Q € 900,-
stereo eindversterker 8000P € 650,-
mono eindversterker 8000M (niet gerecenseerd) € 650,-
8000AV AV processor (niet gerecenseerd) € 1500,-
8000x7 7 kanaals versterker (niet gerecenseerd) € 2250,-


Nog dit jaar te verwachten:

8000 Tuner
8000 DVD speler


Aanvullende informatie:

www.audiolab.co.uk


Importeur:

TransTec BV
Brugwachter 19
3034 KD Rotterdam
telefoon 010-4147055
fax 010-4113580
e-mail: transtec@transtec.nl
website: www.transtec.nl

MERK

EDITORS' CHOICE