REVIEWLeben

Conclusie

Philip van Deijk | 01 september 2005 | Leben

Later op de avond, als het buiten donker begint te worden, gaan de tuindeuren en de gordijnen dicht en wordt het weer tijd voor serieus luisteren. Ik blijf in de luchtige sferen van de dansbare muziek. Stan Getz gaat verder. Zowel in kleine bezetting met de familie Gilberto als met groot werk. Big Band, Bossa Nova, zwoele uitdagende en beweeglijke muziek. Voor ons blanken (en zeker bij Phil. Red.) is en blijft het moeilijk de heupen soepel te laten bewegen. Maar ook hier geldt zoals bij zoveel dingen; oefening baart kunst!

Leben CS300 versterker (c) Xingo (c) Xingo (c) Xin

Dat heeft Getz met zijn sax gedaan, met als resultaat een knap stukje blaaswerk. Het gevoel dat hij in zijn instrument weet te leggen wordt angstaanjagend eng door de set weergegeven. Het is er allemaal, van het aanzetten tot het openen en sluiten van de kleppen. De drum staat ver achter de meester, is krachtig in het laag en puntig en fel met de bekkens. De sambaballen hebben echt losse korrels en kenmerken zich als een losstaand instrument dat zich duidelijk onderscheidt van de andere instrumenten. Het mag dan misschien niet een set zijn die een waanzinnig groots, breed en diep opgebouwd beeld neerzet, maar één ding is zeker, deze set maakt muziek, swingt en brengt je betrokkenheid.

De stem is als een stem met alles wat bij een stem hoort, gevoel, klank, emotie, rauwheid, ingrediënten die je in een transistorset niet snel terughoort. Volledig buis, "dat wordt smullen!", had ik al eerder gezegd, en ja, ik heb gelijk gekregen. Met speels gemak wordt het signaal, dat door de Victory uit de groeven van de LP wordt onttrokken, door de WLM’s de ruimte ingeblazen. Iedere keer weer verbaas ik mij over de weergave van de stemmen.

Sommigen "audiofielen" vervloeken of verketteren buizen in de audioketen omdat er altijd wel een ruis of brom te horen is. Twee apparaten met buizen leiden helemaal tot een heksenketel van vervorming. Proefondervindelijk is het ruisniveau van de CS300 bijzonder laag, zelfs wanneer de volumeknop tot 12 uur open gedraaid wordt is er nog geen spoortje ruis te horen. Alleen met de volumeknop ver over de "12 uur stand" en zonder muziek is een lichte brom hoorbaar over de phono. Deze stand van de volumeknop zal in de praktijk niet voorkomen. Kortom, het brom- en ruissignaal mag de aanschaf van de CS300 niet in de weg staan. Wel moet men zorgen voor een ordentelijke kabelgeleiding achter de stereoset. Kabels kriskras door elkaar kunnen wel brom en andere onregelmatigheden veroorzaken. U allen weet uiteraard dat dit stukje zorg voor uw stereoset zeker niet mag ontbreken.

Leben CS300 versterker (c) Xingo (c) Xingo (c) Xin

We schakelen nog even terug naar digitaal, Cassandra Wilson, Holly Cole en Kari Bremnes. Zangeressen van het eerste uur die vaak door mij gedraaid worden. Alle drie kenmerkend en boeiend vanwege hun zeer eigen stijl. Het blijkt maar weer dat de combinatie van Leben en WLM totaal geen moeite heeft met de plaatsing van stemmen en instrumenten. De instrumenten zijn goed van elkaar te onderscheiden en behouden daarbij hun eigen karakter. Geen vet aangezet warrig laag, geen lieflijk en soft klinkende blaasinstrumenten. Strak, fel en neutraal met een vleugje romantiek dat het zo aangenaam maakt om naar te luisteren.


Conclusie:


Elke keer nadat een gerecenseerd apparaat mijn luisterruimte heeft verlaten vraag ik me af of ik het apparaat zou kopen voor het bedrag waarvoor het te koop staat. Soms is dat volmondig ja en soms heb ik mijn twijfels. Van de Leben CS300 kan ik met een gerust hart zeggen dat ik hem in mijn armen sluit. Ik heb hem niet mijn Avalons aan laten sturen omdat ik dat, gezien het vermogen van de versterker, het rendement van de Avalons en de grootte van mijn luisterruimte, niet reëel vind.

De importeur verzekerde mij dat een combinatie met bijvoorbeeld een luidspreker van het merk Reference 3A ook wonderen verricht. Ik geloof hem meteen, zeker gezien de kwaliteiten die ik via de WLM’s heb gehoord. De Leben is klein van stuk maar groots in prestaties. Er zal geen CD of LP meer zijn die u niet draait, want de basboost zorgt net voor dat beetje extra punch in matig en kaal klinkende LP’s of CD’s zodat deze toch sfeervol worden weergegeven. Dit gebeurt dan wel op zo’n manier dat het totale geluidsbeeld niet om zeep geholpen wordt.

Over het uiterlijk valt te twisten, maar ik vind het gewoon een supermooi apparaat. Het is een nostalgisch uitziend kunstwerk. Aanschouw de foto’s en bewonder hem, of …..

Prijs:
Leben CS300: 2025 Euro

Importeur:
Audiolijn
Strausslaan 4
5384 CX Heesch
Tel: +31412453706
Internet: www.audiolijn.nl
e-mail : info@audiolijn.nl

Gebruikte Hardware: 

  • VPI Aries Scout draaitafel
  • Clearaudio Victory H element
  • Clearaudio Basic Symmetry phono versterker
  • Sony SA5ES tuner
  • Teac VRDS-7 transport met Peter van Willenswaard modificatie
  • Sony DVP NS900V DVD/SACD speller met Van Medevoort modificatie
  • Audio Research LS25MKII voorversterker
  • PS Audio Classic 250
  • Marsh Sound Design A400s eindversterker
  • Avalon Avatar luidsprekers
  • MIT / Sign-Audio Interlinks
  • Nirvana luidsprekerkabels
  • Sign-Audio netsnoer
  • Creaktiv audio meubel


EDITORS' CHOICE