Al van mijn jonge jaren ben ik een liefhebber van hifi. Tevens heb ik grote interesse in techniek. In de jaren 60 bouwde ik mijn eigen versterker en mijn eigen speakerboxen. Na mijn opleiding Elektronica kwam ik erachter dat ik sommige dingen toch anders moest doen en heb ik veel geëxperimenteerd met luidsprekerkabels met wisselend succes. Met stroomkabels ben ik nooit bezig geweest, eigenlijk was dat in die tijd ook geen issue. Tegenwoordig hoor ik daar veel over, ook bij hifi-speciaalzaken en op beurzen zie je zeer veel installaties waarbij aan stroomkabels veel aandacht is besteed.
Als je de folders en reviews over stroomkabels leest worden hier eigenschappen aan toegekend die niet stroken met wat ik geleerd heb. Ik heb mijn twijfels, waarom zou de fabrikant van de versterker zijn naam te grabbel gooien door een stroomkabel mee te leveren die de prestaties van zijn systeem hoorbaar teniet doet?
Wel moet ik toegeven dat de stroomkabels van AudioQuest een mooie en professionele indruk geven. Daarnaast zie ik dat de meeste stroomkabels van AudiQuest zijn afgeschermd, dat zou mogelijk een toevoeging kunnen zijn om de invloed op analoge interlinks te verminderen. Maar heeft dit invloed op de muziek? Als ik andere reviews over stroomkabels lees, dan gaat er een wereld open. Dat maakt dan toch nieuwsgierig en toen ik de oproep van HIFI.NL voor deze AudioQuest ThuisTest las, heb ik mij dus direct aangemeld.
De Opstelling
- Marantz Model 30 versterker
- Marantz SACD 30n cd-speler
- Van den Hul D102 RCA-kabels
- Technics SL-100C platenspeler
- Bowers & Wilkins Nautilus 803
- AudioQuest Rocket 88 Bi-Wire luidsprekerkabels
Eerste indruk bij ontvangst
De kabels komen in een mooie koffer en zien er zeer mooi en stevig uit. Wow, wat een mooi design – dit moet toch wel verschil uitmaken. Ik ben benieuwd.
De kabels zijn wel erg star en dat betekent dat je veel ruimte nodig hebt achter de apparaten waar je de kabel op aan wil sluiten. Als je een audiorack hebt is dat nog niet zo’n probleem, maar in een kast is dat toch wel lastig.
Er zitten vier kabels in de koffer, namelijk de NRG-X3, NRG-Y3, NRG-Z3 en de Monsoon, alle kabels van 2 meter.
Aansluiten
Ik besluit om de Monsoon op de versterker te plaatsen omdat die de meeste stroom kan verbruiken. De NRG-Z3 sluit ik aan op de cd-speler en de NRG-Y3 sluit ik aan op de platenspeler.
Audiokwaliteit
Met deze stap ben ik meerdere dagen bezig geweest; kabel verwisselen, weer terug naar begin. Dan hoor ik een detail, een instrument, wat me nog niet eerder opgevallen is. Fabriekskabels weer gemonteerd, maar nu hoor ik het hier ook. Dit overkomt mij meerdere keren. Wat ik ook probeer en welke kabel ik ook gebruik, ik hoor geen verschillen. Dat kan toch niet, er zijn zoveel goede reviews, zoveel audiozaken en bladen die dit soort kabels aanbevelen en dan zo’n mooi product en ik hoor totaal geen verschil.
Ik praat hierover met mijn zoon en we besluiten de kabels mee te nemen en bij hem thuis te gaan luisteren: andere omgeving, andere installatie. De opstelling daar is een Marantz AV 10 voorversterker en AMP 10 eindversterker op Bowers & Wilkins 803 D4 luidsprekers met Van den Hul D352 luidsprekerkabels.
We besluiten om de Monsoon-kabel op de eindversterker te plaatsen en de NRG-Z3 op de voorversterker.
Luisteren, kabels wisselen, weer luisteren. Zowel mijn zoon als ikzelf horen geen verschil. Helaas.
Conclusie
Aanvullend op bovenstaande verhaal heb ik nog eens contact gehad met AudioQuest, waarbij de thuissituatie met betrekking tot de problemen met de stroomkabels is besproken. Daar is uitgekomen om nog wat testen te doen, namelijk respectievelijk fase-testen van stroomkabels en WCP, en de overspanningsbeveiliging & blikseminslagbeveiligingssystemen in de meterkast uitschakelen. Daar kwam uit dat de fase van de apparatuur op de eindversterker inderdaad verkeerd zat. Daarna de noise test gedaan (één oor aan luidspreker en met afstandsbediening het volume regelen tot je het niet meer hoort), en inderdaad: als fase goed zit, is het ruisniveau lager. Met fabriekskabel en Monsoon uitgevoerd, allebei ongeveer hetzelfde effect. Maar bij muziek afspelen hoor je nog steeds geen hoorbaar verschil tussen deze stroomkabels. Ook was er geen hoorbaar verschil bij in- en uitschakelen van de beveiligingssystemen. Toch nog een test uitgevoerd zodat ik kan in- en uit kan schakelen terwijl ik luister, door een schakelaar te plaatsen op de beveiliging waarmee je in- en uit- kan schakelen. Een tweede persoon kan dan schakelen terwijl je aan het luisteren ben. Helaas ook geen succes.
De stroomkabels van AudioQuest zijn visueel mooie producten en de marketing van het merk is erg goed getuige de vele hifi-zaken die de apparatuur bij demonstraties en audioshows uitrusten met de stroomkabels van AudioQuest. De kabels zijn erg star en dat betekent dat je veel ruimte nodig hebt achter de apparaten waar je de kabel op aan wil sluiten. Helaas geven de kabels voor mij niet het beloofde resultaat. Sterker nog, geen hoorbare verbetering. Dan is dan toch wel heel veel geld voor alleen maar stoere en mooie kabels, zeker als het verstopt wordt achter een kast of in een audiorack. Helaas kan ik deze kabels niet aanbevelen aan familie of kennissen.
Uitstraling: 5 / 5
Marketing: 5 / 5
Aanbeveling voor AudioQuest:
Laat de stroomkabels eens in een onafhankelijk laboratorium testen. Immers meten is weten.
Doe eens een demonstratie op een Audioshow met exact dezelfde installaties, waarvan een de originele af fabriek stroomkabels heeft en de andere de AudioQuest stroomkabels en schakel dan eens tijdens de show tussen de ene en de andere. Dan kan een ieder hier conclusies aan verbinden. Durft AudioQuest dit aan?
NB dit geldt ook voor powerconditioners.
*HIFI.nl update: op 10 april hadden we contact met Overgaauw, waarin ze aangaven dat ze vorig jaar (maart 2023) een event met 30 eindgebruikers hebben georganiseerd dat precies aansluit op punt 2: gezamenlijk testen wat de powercords van AudioQuest en de powerconditoners van ISOtek aan verschil in de weergave laten horen. "Objectief uitgevoerd met enthousiaste audioliefhebbers die allemaal enthousiast waren over de geboden ervaring en inzichten!" Datzelfde event gaan ze in september 2024 weer organiseren, iedereen mag zich opgeven en ook Joop is van harte uitgenodigd om te ervaren hoe er bij menig specialist – niet alleen bij Overgaauw –objectieve luistersessies gedaan worden speciaal voor de consument. Meer informatie: Overgaauw.