REVIEWB&W

Acoustic Zen kabels

René van Es | 11 maart 2004 | B&W

Conclusies

Acoustic Zen kabelsKabels zijn en blijven een raadsel. De resultaten die je bereikt zijn vaak afhankelijk van de set waarin ze worden toegepast en toch kun je in grote lijnen vaststellen wat ze doen. Een goede kabel zal altijd presteren en een slechte kabel zal altijd achterblijven. Kabels behoren mijns inziens neutraal te zijn en niets toe te voegen aan een set. Ze behoren afhankelijk van het prijsniveau de set naar een steeds hoger plan te tillen. Hoger in de zin van meer detail, een soepeler weergave, meer rust en stilte en beter in staat te zijn de emotie in de muziek over te dragen. Dat lukt met alle genoemde merken in deze recensie. Acoustic Zen hoort in het topsegment thuis. De prijs is dankzij de gunstige dollar netjes in de pas met de geboden kwaliteit. Luister en vergelijk maar eens met andere merken. De Acoustic Zen kabels zijn geen hype. Net als Siltech, CrystalCable en het onlangs geteste AudioQuest is AZ het resultaat van nadenken, ontwerpen en luisteren. Wie shopt in dit segment zal zelf moeten bepalen welke kabeleigenschap voor hem/haar persoonlijk voorop staat en welke kabel daarom uiteindelijk gekozen zal worden, maar een ieder kan met een gerust hart AZ in de selectie betrekken.

In algemene zin kan gesteld worden dat de opbouw van de Acoustic Zen kabels klopt met de filosofie erachter. Fenomenen als een totaal ander geluid zodra een andere AZ kabel wordt ingezet heb je niet. Hoe duurder de kabel hoe meer de kwaliteit naar voren komt. Des te meer de positieve eigenschappen benadrukt worden. Met als absolute top de Gargantua II die mijn set en mij volkomen stil maakte. Hoewel de kabels nog wat lastig verkrijgbaar zijn in Nederland en België hebben we toch de moeite genomen om ze onder de loep te nemen. Want iets moois behoor je als journalist te onderkennen en te presenteren aan een groot publiek. Gargantua, Krakatoa en Tsunami, wat een namen.

Prijzen
Silver Reference II XLR 1 meter 1098 euro
Matrix Reference II XLR 1 meter 603 euro
Gargantua II  2 meter  1637 euro
Krakatoa  2 meter  878 euro
Tsunami+  2 meter  385 euro

Importeur
Multitrade Belgium
E-mail: info@multitradebelgium.com
Tel: 0032 3 3150737 of 0032 4 74525355

Gebruikte apparatuur

Teac VRDS-T1 CD loopwerk met Trichord Clock 2
Monarchy Audio DIP Mk 2 anti jitter box
Assemblage D2D-1 sample rate converter
Apogee Mini-Dac d/a converter
Marsh Sound Design MSD P2000b voorversterker
Marsh Sound Design MSD A200s eindversterker
JMlab Electra 926 luidsprekers
JMlab Electra SW900 actieve subwoofer
Interlinks analoog: Siltech, CrystalCable en Acoustic Zen
Interlinks digital: Apogee Wide-Eye
LS-kabels: Siltech LS-110 Classic
Netsnoeren: Kemp, Lapp, Siltech, CrystalCable, Sign Audio en Acoustic Zen
Accessories: Kemp Elektroniks Power Source netfilter, Spectral Straight meubel, Master Base Mbase/1 plaatjes, Acoustic Analysing TVA dempers, separate audiogroep

MERK

EDITORS' CHOICE