REVIEWHelios

Helios Stargate cd-speler

Philip van Deijk | 19 februari 2004 | Helios
Plezier(2)

Helios Stargate cd-spelerBijna natuurgetrouw geluid, ook de grootte van de beeldvorming komt goed overeen met de werkelijkheid, voor zover mogelijk dan. De CD "Live in Paris" van Diana Krall is griezelig echt. De piano die je voorgeschoteld krijgt via de Stargate, laat horen dat er ook daadwerkelijk op een grote vleugel gespeeld is. Ook de druk die weergegeven wordt wanneer de hamers tegen de snaren slaan is duidelijk te horen. De zaalakoestiek is rondom aanwezig, evenals het geroezemoes van het publiek op de achtergrond. Krall`s stem is om van te smullen, snel en precies op nummers als "I Love Here Being With You", "Devil May Care" en -easy-listening meeslepend- tijdens "Wonderful".

CD`s met een hoog percussiegehalte zijn een feest om naar te luisteren, zoals van Cassandra Wilson. De Stargate laat wederom een heel open en transparant geluid horen en gaat daarbij heel diep in het laag. Het geluidsbeeld treedt regelmatig ver buiten de luidsprekers en dat niet alleen, het zet ook voor en achter de Avalons een beeld neer. Deze sterke punten worden door de Avalons extra benadrukt. We vervolgen onze weg in de digitale wereld naar "Jazz At The Pawnshop", een intiem klinkende CD die op is genomen in een in Stockholm gevestigde Jazzclub. De kassa-lades achterin rinkelend zijn met de Stargate zeer duidelijk waarneembaar en veel langer hoorbaar dan ik gewend ben. De vibrafoon klinkt strak en warm, de klanken sterven gecontroleerd uit. De kickdrum droog, waarbij de bekkens en hi-hats puntig en fel losjes in de ruimte weergegeven worden. De ongedwongen en relaxte sfeer die in het café heerst, laat zich door de Stargate goed vertalen, ook in mijn luisterruimte.

Een belangrijk aspect komt hier naar voren; als de versterking, bekabeling en luidsprekers optimaal op elkaar afgestemd zijn, leggen die de eigenschappen van de bron meedogenloos bloot. Fijn als je over een speler als de Stargate beschikt, die verrijkt de muziekbeleving zodanig dat het moeilijk wordt om met afspelen te stoppen. Omdat de importeur er ook een groot aantal andere componenten bijleverde, kon ik naar hartelust spelen en luisteren naar hoe ver de Stargate dan kan komen.

Allereerst heb ik de Stargate in een complete set beluisterd met een KR Enterprise geïntegreerde versterker, die op zijn beurt een set KR Enterprise Galaxy SP-1 luidsprekers aanstuurde. Verbonden met Harmonic Technology bekabeling. De combinatie gaf een zeer prettig beeld, klonk warm en een beetje bruin. Hiermee bedoel ik dat het geheel niet supertransparant werd en de microdetaillering enigszins verbloemd is, vooral in het laag. Zeer begrijpelijk, als je bedenkt dat de afmetingen van de Galaxy SP-1 luidsprekers niet veel meer bedragen dan twee, achter elkaar geplaatste schoenendozen. Deze luidsprekers zijn feitelijk ontworpen voor mensen die een kleine luidspreker in huis willen en daarmee een optimaal resultaat wensen te behalen. Ik denk, met die filosofie in het achterhoofd, dat de ontwerpers van KR Enterprise daar goed in zijn geslaagd. Een mini-monitor blijft immers een compromis. Dit geldt trouwens voor alle luidsprekers, zij het bij de één een wat groter compromis dan bij de andere luidspreker.

Gaande de luistersessies ben ik stuk voor stuk de componenten in mijn eigen systeem gaan inpassen. Een zeer fraai resultaat werd bereikt wanneer de SP-1`s door de Marsh P2000/A400s combinatie aan werden gestuurd. De SP-1`s konden geen kant op en werden in een ijzeren greep gehouden door deze 2 x 200 watt versterker. Het midden trok meer open en het laag werd strakker, stemmen werden mooi scherp gestoken neergezet en straalden rust uit. Ik ben dan ook van mening dat deze SP-1`s door een groter familielid, dan de door mij gebruikte 2 x 18 watt geïntegreerde KR Enterprise versterker, aangestuurd moeten worden. Dan zullen de eigenschappen van de KR Enterprise SP-1 luidsprekers ongetwijfeld beter tot hun recht komen.

Helios Stargate cd-spelerEen leuke feature die bij de set geleverd is, was de "Feet & Cradle of Silence" van Solid Tech. Een speciaal ontwikkelt dempings/ontkoppelings systeem, dat apparatuur van de ondergrond ontkoppelt en daarbij de vibraties van de componenten elimineert. Ik moet zeggen dat het goed werkt. Proefondervindelijk had ik een set van drie onder mijn eigen cd-speler geplaatst en kreeg een rustiger geluidsbeeld. Er is geen klankverandering of een spectaculaire detailverbetering waar te nemen, maar de rust die optreed is opmerkelijk en deed mijn Teac speler erg goed. Een regelrechte aanrader indien uw Cd-speler een nerveus tintje heeft. Van groot belang is dat u ervoor zorgt dat alle trillingen geëlimineerd worden. Het is een eenvoudige ingreep en kost relatief weinig geld. De eveneens meegeleverde Harmonic Technology kabels laten een rustig geluidsbeeld horen met veel lucht en zwart om de instrumenten. Het optimale resultaat bereikte ik door alle kabels te vervangen door de Harmonic Technology. Op die manier bereik je een echte eenheid tussen de componenten en dat laat zich terug vertalen naar een zeer homogeen beeld.


EDITORS' CHOICE