REVIEWSonneteer

Sonneteer/Penaudio

Rene Smit | 30 december 2003 | Sonneteer

De Sonneteer Campion

Als laatste komt de vernieuwde Sonneteer Campion in de set en gaat Naim tijdelijk aan de kant. Door omstandigheden is de tijd om naar de versterker te luisteren helaas wat aan de korte kant en zal ik in deze recensie dan ook volstaan met wat algemene indrukken. De bouw van de versterker straalt een zelfde soliditeit en uniformiteit uit als de cd-speler zodat een fraai ogende set ontstaat die in weinig huiskamers zal misstaan. De versterker staan in de prijslijst voor 1330, - euro en valt daarmee ook prijstechnisch goed te combineren met de cd-speler.

SonneteerHet door mij gewaardeerde Naim geluid blijft in grote lijnen in tact, het geheel klinkt wat ronder en rustiger dan ik gewend ben en ook de laagweergave is een fractie minder strak. Logisch wanneer je bedenkt dat Penaudio speakers eerst via een losse voor en eindversterker en een extra voorversterker voeding werden aangestuurd waarbij de totale versterkerprijs op nagenoeg het dubbele ligt van de Sonneteer. De meeste luisteraars zullen waarschijnlijk het Sonneteer geluid prefereren boven de Naim sound dat erg uitgesproken is en de luisteraar echt met de haren bij de muziek sleept. De Sonneteer is rustiger en luistermoeheid zal waarschijnlijk pas na heel lang luisteren optreden. Op het gebied van 3 dimensionaliteit en stereobeeld presteert de Campion uitstekend, er wordt een mooi breed en diep stereobeeld gepresenteerd en ook de detaillering is prima in orde. Geen moment heb ik de indruk een grote stap terug gedaan te hebben in weergavekwaliteit alleen is het karakter van beide merken iets anders.

Conclusie

SonneteerDe Penaudio speakers sprongen er voor mij echt uit en ik mis de speakers nog dagelijks. Nimmer heb ik in mijn luisterruimte een speaker gehad die een dusdanig stereobeeld kon neerzetten en zoveel details kon laten horen zonder de muzikale boodschap uit het oog te verliezen. Natuurlijk is 3100, - euro voor een set minimonitor luidsprekers een enorme schep geld, ondanks de fraaie afwerking en het fraaie geluid.

Wanneer je daarnaast ook de laagweergave belangrijk vindt komt er nog eens 2700, - euro bij voor een al even fraai ogende en waarschijnlijk ook klinkende subwoofer. Of je kunt kiezen voor de recent geïntroduceerde baskasten.

Voorwaar geen kattenpis, maar je haalt wel een set speakers in huis die zeker op high-end niveau kunnen presteren mits een goede bron en versterker worden gebruikt. Een mooie instap kan de Sonneteer Campion zijn in combinatie met de Byron cd-speler. Je hebt voor ruim 6000, - euro exclusief bekabeling een set in huis die een aantal high-end parameters meer dan behoorlijk invult zoals ruimtelijkheid, stereobeeld en microdetaillering en bovenal erg muzikaal klinkt. Alles gekoppeld aan een meer dan fraai uiterlijk en perfecte afwerking dat waarschijnlijk jarenlang luisterplezier zal geven. Later is er altijd nog de mogelijkheid de versterker en cd-speler te upgraden met een extra eindversterker of externe dac. Ook kun je er over denken te kiezen voor de al eerder genoemde Alabaster versterker met iets meer vermogen, dat volgens de importeur resulteert in een geluidsbeeld met wat meer body. Wanneer u in de gelegenheid bent deze producten te beluisteren, zeker doen! U zult verbaasd staan van de geboden kwaliteit.

Importeur:
Accentus Audio – Gerhard en Willeke Rinsma
www.accentus.nl
Tel.: 038 - 8510555


EDITORS' CHOICE