REVIEWMarantz

Marantz en Celestion

Ted Joos | 20 januari 2003 | Marantz

Aansluiten en instellen

Nadat ik alle speakers op oorhoogte geplaatst heb, en ze heb voorzien van de benodigde meters kabel, zit de grootste klus erop. Voor de luidsprekerkabel gebruik ik een merkloos fabrikaat 2.5 mm2, wat naar mijn inziens voldoende moet zijn. Experimenteren thuis loont natuurlijk altijd de moeite! Ik gebruik een digitale coaxiale verbinding tussen de DVD speler en de AV-receiver van het merk Profi-Gold, een fabrikant met een breed assortiment aan analoge en digitale  interlinks en scart kabels met een zeer gunstige prijs/ kwaliteitsverhouding. Ook hier geldt weer, u kunt altijd experimenteren. Een goede HiFi-speciaalzaak zal u eventuele verschillen kunnen demonstreren.

Celestion AVP 305De subwoofer stuur ik via de subwoofer uitgang op de AV-receiver. Middels deze aansturing is het mogelijk de afstelling van de sub-woofer te regelen via de receiver. Na alle verbindingen te hebben gemaakt  kan het afstelwerk beginnen.

De afstelling van de satellietluidsprekers blijkt een fluitje van een cent. Zoals eerder aangegeven is de subwoofer o.a. voorzien van een variabele cross-over en een volume regelaar. Wat betreft het instellen van de subwoofer is het belangrijk te weten wat de kantelfrequentie is van de receivers subwoofer uitgang en hoe de decoder van de receiver dit aanstuurt. Bij de Marantz ligt deze rond de 150 Hz.
 
Omdat de meeste sub woofers vanaf 200 Hz en lager gaan kan je de kantel frequentie meestal helemaal open draaien, wel heb je dan een afstand van 50 Hz aan vermogen dat je weggooit omdat er in dit gebied nagenoeg niets gebeurt.
 
Voor het volume inregelen kregen we het volgende advies: ga naar een geluidsnivo van 80 dB, regel front surround en center af op dit nivo. Gebruik hierbij indien mogelijk een dBmeter. Daarna draai je de sub in tot deze ook dit nivo heeft. Zo krijg je alles het beste in verhouding en zal de sub ook de juiste aanvulling geven.

Luisteren en kijken

De eerste ervaringen doe ik op met het afspelen van de live DVD “Elevation-live from Boston” van U2. Het beeld is haarscherp en valt rustig op mijn netvlies, het geluid is groots en warm maar tegelijkertijd ook vrij pittig. Al snel bevind ik mij in Boston tussen het dolenthousiaste publiek. Deze DVD bewijst maar weer dat U2 nog steeds de onomstreden all time ever no. 1 live band is met name als het gaat om het geven van een grootse show.

Ook ‘Supernatural’ van Santana doet het ook erg goed. Met een uitschieter van ‘Love of my Life’ vertolkt door de ietwat spastische Dave Matthews. Met vlagen vangen we ook de vrolijke blik op van de topdrummer Carter Beaufort. Het gemak waarmee deze stevige jongen drumt is onbeschrijfelijk. Zo’n snelheid maar tegelijkertijd ook zo enorm relaxed. De performance van Carlos Santana liegt er ook niet om trouwens. We zien en horen hier duidelijk hoe een mix van topmuzikanten elkaar de hoogte in kunnen spelen. Alleen de gedachte aan deze performance geeft mij al kippenvel.

SadeOver ‘love of my life’ gesproken. Het moet in ’85, het begin van mijn pubertijd, geweest zijn, dat ik voor het eerst met Sade in aanraking ben gekomen via de CD Diamond Life. Als je een CD kunt grijsdraaien, dan heb ik dat toen gedaan. De definitie van zwoel is voor mij in een woord samen te vatten als ‘Sade’.
De muziek is  mild van klank, waardoor ook uitermate geschikt om op zeer hoge geluidniveaus af te spelen zonder te irriteren. Gelijk een goede manier om de woofer eens goed uit te testen. Dit hebben de buren geweten! De woofer klinkt, diep, strak en vooral snel. Precies zoals een goede sub hoort te klinken. Neemt niet weg dat de satellieten soms toch wat aan de felle kant klinken, waarschijnlijk veroorzaakt door de metal dome tweeters die na een wat langere periode van inspelen waarschijnlijk milder zullen worden. Maar dit is natuurlijk ook een kwestie van smaak.
Ondanks de toch wat gladde show ga ik volledig op in de sfeer. De ietwat valse uitschieter op het einde van ‘Is it a crime’ is echt pakkend en toont op subtiele wijze ook de breekbaarheid en enthousiasme van de prachtige zangeres Sade Adu. Zwoel en "smooth" zoals geen ander het kan vertolken. Rest alleen nog de vraag, hoe lang kunnen wij op deze wijze live van Sade blijven genieten? Is de zwoelheidsfactor gebonden aan leeftijd? Dit zal de nabije toekomst uit moeten wijzen.      

Conclusie

De combinatie blijkt met name geschikt voor de weergave voor live concerten en film. Als het om de pure stereo weergave gaat, vind ik het geluid soms ietwat fel. De DVD speler biedt een goede beeld- en geluidskwaliteit, maar is voor mij geen uitspringer tussen de concurrentie.

De AV-receiver doet het bij mij erg goed en voldoet aan het verwachtingspatroon. Het is een machine met voldoende dynamiek en muzikaliteit voor een overtuigende weergave van live concerten en films. Naar mijn idee een zeer positief punt is de extra zesde eindversterker voor de weergave van 6.1 opnamen. 

Kortom, naar mijn idee blijken Marantz en Celestion een goede partner en weten binnen deze prijsklasse zeer zeker te overtuigen. Een volwassen karakter met een speelse look, ook zeer geschikt voor een modern en strak interieur.

Gebruikte apparatuur

Marantz DV4300 DVD/CD-speler
Marantz SR4300 AV-receiver
AVP 305 luidsprekersysteem van Celestion

MERK

EDITORS' CHOICE