REVIEWDenon

Denon DCD-50 en PMA-30: aan de slag

Zoals gezegd hebben we de Denon DCD-50 en PMA-30 ingezet voor tv-geluid en (vooral) naar muziek geluisterd. Daarbij combineerden we de set met een paar Dali Opticon LCR’s, luidsprekers die door hun dunne bouw en mogelijkheid voor muurmontage conceptueel goed passen bij de Denon Design-componenten. Cd’s zijn een medium dat we eerlijk gezegd tegenwoordig amper bovenhalen, ondanks een grote collectie. Vinyl en streaming/digitale bestanden komen veel meer aan bod. Maar toevallig waaide er net een nieuw zilveren schijfje binnen: ‘Behind the counter with Max Richter’, een nieuwe compilatie waarbij de Britse componist de luisteraar meeneemt op een ontdekkingstocht langs zijn voornaamste invloeden. Het is een dubbelalbum dat je van Bach en Boulanger naar Mogwai en Godspeed You Black Emperor voert, en inderdaad het werk van Richter wel wat duidt. Wat opvalt is dat de DCD-50 gerust een competente cd-speler mag genoemd worden, goed voor zijn prijspunt. We vonden hem net wat meer detail vrijgeven en beter klinken digitaal aangesloten op de PMA-30. De Denon-versterker is één van die toestellen die je vanwege zijn kleiner formaat kunt onderschatten, maar hij presteert in deze klasse prima.

Bij ‘Nun Komm den Heiden Heiland’ van Bach bijvoorbeeld – goed getimed voor de 500ste Lutheraanse verjaardag – zit er veel rust en diepte in de mooie opname op het Richter-album die de PMA-30 best goed overbrengt. De Denon-versterker haalt verrassend veel uit de Opticons. Hangen we een Raspberry Pi met Hi-Dac en Roon via optische kabel op de versterker, dan peilen we naar hoe de PMA-30 strakke elektronische muziek verdraagt. Enorm dynamisch is ‘I Don’t Know Why’ van Imagine Dragons niet (8,5 LU), maar de track loopt wel als een trein en wordt relatief gecontroleerd gebracht. Van hardheid geen sprake, het luistert echt aangenaam.

Denon DCD-50 en PMA-30: Conclusie

De PMA-30 en DCD-50 hebben beiden een heel modern design dat er zeker niet uitziet als een klassieke hifi-onderdeel. In combinatie met de compactere afmetingen krijg je toestellen die in een eigentijds interieur goed tot hun recht komen. De PMA-30 presteert als versterker best goed, zeker als je rekening houdt met het prijskaartje. Je mag deze Denon gerust combineren met iets duurdere speakers; de versterker zal in staat zijn om er alles uit te halen. Verwacht natuurlijk geen mirakels: dit is een systeem dat in een kleinere woonkamer perfect op zijn plaats is, zowel qua klank, vermogen als uitstraling. Zoek je iets gelijkaardig maar wel je meer vermogen, dan is de PMA-60 het onderzoeken waard.

MERK

EDITORS' CHOICE