NIEUWSKharma

Kharma Diem


Rob Nijman | 11 juni 2016 | Kharma
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 27 mei 2016

The best is yet to Kharma?

“Ik ben graag met ontwerpen bezig. Grenzen verkennen. Het ultieme bedenken, en het best mogelijke uitvoeren.” In de handel zijn veel merken op zoek naar omzet gemeten in hoeveelheden. Inwisselbare apparatuur voor veel geld, met geld als einddoel. De filosofie van Kharma is anders. Omzet is slechts een middel naar verder onderzoek, verdere stappen in realisatie van wat mogelijk is. Geld is geen einddoel, maar een instrument op de route naar een nóg betere weergave.

Een interessante analogie is die van de steeds beter wordende televisie. Van dikke beeldbuizen naar platte HD, en verder. 4K. Ultra-HD. High Dynamic Range. 3D. “Een ontwikkeling waar we in de audio grotere stappen in gezet hebben. We ontdekken steeds meer subtiliteiten met betrekking tot plaatsing. De weergave wordt steeds holografischer.” Charles vertelt over een Kharma-opstelling in Makau, waar de trotse eigenaar van een Exquisite-systeem de akoestiek zelfs nog beter heeft aangepakt dan in Breda het geval is. “De plaatsing van het geluid is ongekend. Het geluidsbeeld krijgt hoogte, breedte, diepte. Je kunt in een wereld van muziek stappen, nog meer dan je met 3D-televisie in een andere omgeving stapt.”

Vind je eigenlijk ooit rust, als alles toch altijd nog net even dat beetje beter kan? Of: kun je überhaupt genieten van een goede demo als je in je achterhoofd dat lijstje met 10 to-do’s hebt om de volgende stap te kunnen maken? “Het genieten zit in het proces,” is de nuchtere reactie. “In de weg er naartoe.”

Dat dat proces vaak spannend en tijdgebonden is, bewijst het feit dat de EV-2 een van de showstoppers was van High End München 2016, de vermaarde beurs die eerder deze maand op de kalender stond. “Zie jij hier een EV-2?” lacht Charles. “Ikke niet.” En dan zijn er op het moment van schrijven inderdaad ineens nog maar zes weken voor de aanvang van de beurs, voor een speaker die je niet bepaald uit losse componenten op de fabrieksvloer in elkaar zet. De EV-serie kent überhaupt geen standaard onderdelen. Alles, maar dan ook álles is custom. Een race tegen de klok, feitelijk. Maar ook dat past in de filosofie van een man die in een uurtje bijpraten meer ideeën oplepelt dan hij in een jaar uit kan voeren. Het bewijst andermaal hoe hij tegen het leven als een eigenzinnige uitvinder aankijkt. Het plezier en de beloning zitten in het dagelijkse, niet in het resultaat. Kharma Diem

MERK

EDITORS' CHOICE