ARTIKEL

De Favorieten Van... Leon Giesen

Dieter van den Bergh | 26 november 2011

1. Mijn set
"Oud spul. Versterker van Harman Kardon, speakers van Tannoy (afscheidsgeschenk van Captain Gumbo, waarin ik gespeeld heb) en een cd-speler van Yamaha. Verder luister ik geregeld Spotify via mijn MacBook via die installatie. Het nadeel van Spotify is dat de kinderen ook muziek gaan draaien en dat ik veroordeeld ben tot een boel rappers en Lady Gaga. En dat ik minder muziek koop. De nieuwe Spinvis koop ik wel, uit solidariteit. Ik heb ook een iPod, maar luister daar niet naar. iPhone idem dito. Ik zou ook geen installatie of cd meenemen naar een onbewoond eiland, maar een gitaar.”

2. Favoriete muziekgenre
“Is toch nog wel popmuziek en dan het liefst met originele liedjes.”

3. All time favourite
"Mercy Street van Peter Gabriel. Ik zou misschien dingen van Thin Lizzy moeten noemen, maar daar ben ik helemaal door heen geluisterd. Ik kan ze dromen en het heeft geen zin meer om ze te draaien. Oh en Hurt van Johnny Cash, is ook een absolute topper. Zeker met de video er bij. Die degradeert bijna alle andere clipjes tot kinderachtige poppenkast.”

4. Ik gruwel echt van…
“Opschepperige straattaal, rappers met soon Amsterdamse s.”

5. Maar luister wel stiekem naar…
“Ik heb niet echt een guilty pleasure (mijn liedje Jeugdzonde gaat over de muziek waar je van houdt in het begin en dat is ABBA, KC and the Sunshine band of Tavares maar die vind ik gewoon nog steeds leuk, mooi en goed. Nou okay dan, misschien is een guilty pleasure wel: Someone like you van Adele. Zo vet, zo dik er bovenop, alles op 10. Echt té. Ik voel me schuldig als ik in het gevoel mee ga.”

6. Omvang muziekcollectie
“Kweenie. Paar honderd cd’s, iets minder elpees (maar geen platenspeler meer) en nog een paar honderd cd’s in quarantaine (gekregen of van bevriende bandjes. Ik moet ze eigenlijk weggooien, maar kan het niet). Die paar honderd cassettes die ik had heb ik wel weggekieperd.”

7. Verzamelaar
“Nee.”

8. Vinyl of cd
“CD, maar dat is eigenlijk ook al bijna verleden tijd natuurlijk.”

9. Meest memorabele muziekbeleving ooit
“Paul Simon omstreeks zijn Graceland-tour, op Torhout Werchter. Ik had echt het gevoel een ‘eind-of-absoluut-hoogtepunt’ te zien. Beter kan niet. Ik heb gedanst. En dat wil wat zeggen. En na afloop dacht ik, ik betaal nog een keer, begin opnieuw! Of… dat ik na het horen van het liedje Dreamlife van Adrian Belew een tijd onder de douche heb staan janken over het wrede feit dat wij weten dat we dood moeten. En hoe erg je kinderen je zullen missen. Ik dacht dat ik me gewapend had tegen dit feit. Maar die ellendige Belew met zijn liedje sloopte me.”

10. Luistertip
Fatou van Fatoumata Diawara. Een Malinese zangeres. Mooi, mooi, mooi.”

www.mondoleone.nl. Voor de speellijst zie hier.

Film for Philo staat in zijn geheel (in slechte kwaliteit) op YouTube


EDITORS' CHOICE