REVIEWKharma

Luisteren

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Werner Ero | 20 oktober 2014 | Kharma

Omdat alle benodigde eindversterkers al in de sub zijn ingebouwd, heb ik voor de test dus alleen maar een bron, een voorversterker(uitgang) en wat lange interlinks nodig. Standaard zijn de ingangen voor de sub voorzien van RCA ingangen, maar XLR aansluitingen zijn op verzoek ook mogelijk. Mede door de handzame satellietluidsprekers en de gehoormatig informatieve subwoofer, lukt het mij in een opmerkelijk korte tijd om het systeem goed aan het klinken te krijgen. Eigenlijk is goed nog een flink understatement, want al bij de eerste muziek blijken de Butterfly’s tot kwaliteiten in staat te zijn die ik eerder niet voormogelijk had gehouden. Toch blijft vooral in de beginperiode de ‘geestelijke kortsluiting’ met wat ik zie en gehoormatig waarneem, grappig genoeg onverminderd groot. Het is en blijft nu eenmaal een hele vreemde gewaarwording als je een breedbandige, dynamische en zelfs grootse weergave uit iets hoort komen wat zo klein en rank is.

Het speelt zelfs zo ‘lekker’ en volwassen dat het Kharma Butterfly systeem wat mij betreft nieuwe maatstaven op het gebied van (zeer) kleine luidsprekers weet neer te zetten! Omgezet in de dagelijkse luisterpraktijk heb ik de subwoofer uiteindelijk een halve meter achter de satellietluidsprekers opgesteld, die op hun beurt zo’n 250 cm uit elkaar staan. Minder kan overigens zonder problemen ook, maar bij verdere breedteplaatsing bestaat het gevaar dat de weergave op een gegeven moment die zo mooie onderlinge samenhang gaat verliezen. Een ander sterk punt is dat je bij de weergave zowel een boek kunt lezen als op ontspannen wijze geconcentreerd muziek tot je kunt nemen. De plaatsing neemt daarbij een soort van ‘zaal midden’ positie in en is dus niet up-front of te laid back. Qua ruimtelijkheid geven de Butterfly’s alle ruimte aan ambiance weergave, wat duidt op een bovengemiddeld hoge resolutie. Toch is het geluid nooit echt helemaal holografisch of echt drie dimensionaal zoals de huiseigen ‘echte’ Kharma’s als een Elegance S7 of DB11, dat wel altijd zo mooi kunnen. Anderzijds is de Butterfly natuurlijk wel bedoeld als een lifestyle product en heeft u ooit wel eens zo’n weergever gehoord met een echt mooi gelaagde ruimtepresentatie? Ik in ieder geval nog nooit. Ook heel fraai is de onpartijdigheid en flexibiliteit bij de verwerking van verschillende muziekgenres. Of het nu spraak, klassiek, jazz of zelfs rock is, de Butterfly’s draaien er hun hand niet voor om.

Als ik tenslotte in een notendop de basiskenmerken van het Butterfly systeem zou samenvatten, is dat een opmerkelijk gemakkelijke en soepel klinkende, zacht getimbreerde weergave met een volle robuuste ondertoon. Het geluid is daarbij naast prettig rijk, ook mooi open en voldoende puntig van karakter. Het goed geïntrigeerde laag zorgt hier voor een duidelijk stevig en mooi gedragen laagfundament, zonder daarbij gelukkig te veel nadruk op zijn eigen aanwezigheid te vestigen. Qua timbre zou ik het laag overigens eerder als soepel en ademend typeren dan gortdroog en super strak. Het klapstuk is de opvallende gelijkenis met de grotere Kharma modellen! Hoe ze het uiteindelijk voor elkaar hebben gekregen weet ik niet, maar zelfs deze piepkleine luidsprekers dragen dus veel kenmerken van het huidige Kharma geluid in zich!

Vooral het Kharma typische vaak zeer informatieve karakter in combinatie met een ietwat warm timbre en een ogenschijnlijk bijna terughoudend en zacht hoog van de laatste generatie, zijn voor mij opvallend herkenbaar. Beperkingen zijn er echter natuurlijk ook, want ook de Kharma ingenieurs kunnen nu eenmaal niet voor wonderen zorgen. Zo kan het systeem voldoende luid om in een gemiddelde woonkamer zelfs een klein feestje te geven. Maar worden de volumegrenzen echt opgezocht en overschreden, dan laat het systeem dit ook nadrukkelijk met een plotseling dichtlopen en de nodige vervorming horen. Verder is de weergave wel mooi ruimtelijk en komt het stereobeeld serieus goed los van de luidsprekers, maar de echte schaalgrootte, resolutie en autoriteit van een mooie serieuze grote vloerstaander haalt het natuurlijk niet helemaal. Is dat erg? Nee, dat vind ik niet omdat Kharma voor dit Butterfly systeem nu eenmaal bepaalde keuzes heeft moeten maken. Buiten dat heb ik nog nooit zo’n klein systeem gehoord wat zo goed en naadloos weet te presteren. Dat alles gecombineerd met een prachtige materiaalkeuze, luxueuze en moderne uitstraling, prachtig en origineel design en ook nog eens plaatsbaar in letterlijk nagenoeg iedere leefruimte! Wat wil een modern mens die zijn huiskamer niet door grote luidsprekers wil laten domineren maar wel van mooie muziek houdt, nog meer?


Conclusie
Is Kharma in zijn ambitieuze streven om een origineel lifestyle luidsprekerconcept op de markt te brengen waarin ook nog de befaamde Kharma kwaliteiten hoorbaar moesten zijn, nu uiteindelijk geslaagd? Wat mij betreft zeer zeker en dan nog niet eens met de hakken over de sloot. Ik heb de nodige uren zowel geconcentreerd als op de achtergrond naar het Butterfly systeem geluisterd en zowel voor mij als voor bezoekende luisteraars, was dit systeem regelmatig een grote verrassing. Nee, het is geen vervanger voor iemand die bijvoorbeeld zijn zinnen op een Kharma model uit de Elegance of nog kostbaarder Exquisite lijn heeft gezet. Daarvoor ontbreekt bij het Butterfly systeem toch enigszins het raffinement en de ultieme compressie- en vervormingsvrijheid bij luide dynamieksprongen. Maar wie altijd van een Kharma heeft gedroomd, maar nooit de vrije ruimte of het geld ervoor had, kan nu zijn droom in vervulling laten gaan. Oftewel een totaalgeheel wat er oogverblindend mooi afgewerkt uitziet, klinkt als geen ander klein systeem en de flexibiliteit heeft om in heel veel ruimtes goed te kunnen presteren. Wanneer u tenslotte de prijsstelling nog steeds niet als bepaald mals ervaart, vergeet dan niet dat u bij dit systeem niet (meer) in eindversterker(s) en de bijbehorende kabels hoeft te investeren en dat u wel een echte Kharma met de bijbehorende kwaliteiten in huis heeft staan!

Prijzen
Kharma Butterfly 2.1 stereo: 2x satelliet met vloerstatief en subwoofer € 10.500,-

Kharma International
tel: + 31(0)76-5715010
www.kharma.com

MERK

EDITORS' CHOICE