REVIEW

Luisteren

Werner Ero | 20 augustus 2014 | Fotografie Werner Ero

Mede door mijn doorgaans toch minder positieve bevindingen met veel streamers, ben ik door de knelpunten signalering van La Rosita wel benieuwd geraakt of dit merk nu daadwerkelijk de beloofde andere benadering gehoormatig zou weten te realiseren. Toen op zekere dag importeur Reissaudio met deze kleinste La Rosita telg voor de deur stond, had hij ook een andere zeer veel grotere doos bij zich. Bij het uitpakken bleek het om het kostbare topmodel Pi te gaan. Oftewel een kolossale, zeer goed afgewerkte streamer met aan de achterzijde wat meer aansluitmogelijkheden dan Die Loreley, maar verder weer net zo sober in zijn bediening. Terug nu weer naar mijn testexemplaar. De importeur had voor het gemak maar even zijn eigen MacBook Pro laptop meegenomen omdat daar in een speciaal testmenu alle verschillende plugins zonder downloaden demonstatieklaar beschikbaar waren. Net als bij de door mij normaliter zelf gebruikte Pure Music schil die ook van het Apple iTunes programma gebruik maakt, gaat het bij La Rosita zelfs nog een stap terug. Hier gebruik je zelfs gewoon het originele iTunes programma en schakel je de in dit geval Die Loreley plugin eenmalig in. Een kind kan de was doen.

Als eerste selecteer ik het onlangs van cd geripte, schitterende album ‘In Concert’ van Dead Can Dance. Niet alleen is deze live registratie erg goed opgenomen, maar is er tevens ook veel ambiance en dynamische impact aanwezig. Naast keyboards wordt er ook veel gebruik gemaakt van echte akoestische instrumenten, wat het album voor mij extra interessant maakt. Al bij de eerste tonen wordt het mij meteen duidelijk dat Die Loreley de muziek heel anders voor het voetlicht brengt als ik met de meeste andere streamers tot nu toe heb ervaren. Zo heeft de diepe Turkse trom bij het intro van ‘Return of the she-king’ meteen een prachtige solide drukopbouw, slam, doortekening en gloed. Wanneer daar vervolgens ook het sonore trommelgeroffel op de snaredrum, de sfeer verhogende achtergrondkoortjes en de vele andere keyboard partijen met percussie en blaasinstrumenten bijkomen, is het feest compleet. Want zelden hoorde ik een streamer die zo ver in de richting van een echt goede cd-speler weet te komen. Ineens heerlijk op de achtergrond is die moeilijk te omschrijven afstandelijkheid en dat typische synthetische aspect wat veel streamingcomponenten ook vandaag de dag helaas nog zo vaak plaagt. Bij deze Die Loreley wordt een geheel andere weg gevolgd en maken muzikanten als het ware meer onderling contact en klinkt de muziek zowel krachtiger als meer als een coherente eenheid.

Wanneer ook andere muziekstijlen en stromingen net zo overtuigend voor het voetlicht treden, besef ik dat ik hier naar een gehoormatige prijsdoorbraak van dit nog steeds nieuwe medium zit te luisteren. Ik durf zelfs te zeggen dat ik Die Lorely in dit prijssegment met afstand de meest overtuigende streamer vind die ik tot op heden heb mogen beluisteren – en dat op kernaspecten als kracht, speelvreugde, dynamiek en communicatie dit apparaatje zelfs nieuwe maatstaven weet neer te zetten. Omdat ik een speciale testversie met alle La Rosita plugins op de MacBook Pro laptop geïnstalleerd had gekregen, heb ik dan ook uit hartenlust kunnen experimenteren. Zonder Die Loreley plugin ervaar ik het geluid als wat directer, dynamischer en nog minder geremd, terwijl er met dit softwaregereedschap ingeschakeld sprake is van een meer verfijnde weergave, een hogere vloeiendheid en een wijd uitgesponnen 3D beleving. Deze verschillen zijn overigens zeer duidelijk hoorbaar en zeker niet subtiel en geven nog eens een extra meerwaarde aan deze relatief laaggeprijsde streamer. Als laatste wil ik La Rosita nog complimenteren met alle aandacht en moeite die ze hebben getroost om tijdens de ontwikkeling van hun streamers een stabiele WiFi data transfer te bereiken. Want Die Loreley heeft tijdens de hele testperiode niet alleen probleemloos gefunctioneerd, maar ook is er geen moment sprake geweest van storende onderbrekingen in de datastroom. Een zeer volwassen product dus, en door zijn eenvoud een plezier om te gebruiken.  

Conclusie
Ondanks mijn aanhoudende scepsis is het deze voor mij volslagen onbekende Franse firma als eerste gelukt een brug te slaan tussen analoog en digitale streaming. Daarbij is dit apparaatje ook nog eens heel betaalbaar waardoor topkwaliteit streaming nu ineens voor bijna iedereen bereikbaar is geworden. Laat u verder niet foppen door de afmetingen en het bijzondere materiaalgebruik van dit kleine kastje, want deze Die Lorely heeft het in zich om zowel uzelf als uw familie en kennissen te verbazen. Zo’n probleemloos gebruik en zo’n goede kwaliteit is ongekend goed voor welke streamer dan ook, en al helemaal voor dit gevraagde bedrag!

La Rosita - Die Loreley streamer: € 950,-

Reissaudio, tel: 06-24833040
e-mail: info@reissaudio.nl
www.reissaudio.nl

Gebruikte componenten

 • Luidsprekers Master Contemporary C
 • Cd transport Lindemann 825, Naim CDX2, North Star Design T192
 • DAC North Star Design Extremo 
 • Streamers La Rosita Pi, Naim ND5 XS
 • Overige bronnen Apple MacBook Pro met Pure Music
 • Geïntegreerde versterkers Naim 5si, Lindemann 885, 
 • Unison Research Performance
 • Audioracks Finite Elemente Pagode Master Reference HD12
 • Interlinks Siltech Royal Signature Empress RCA, 
 • BrainPower RCA & XLR, Sonore Reference AC 
 • RCA & XLR
 • Digitale kabel North Star Design White Gold I2S, 
 • Sonore Reference AC 
 • Luidsprekerkabel Nirvana SX
 • Netkabels Nirvana PC, Kemp Reference, 
 • Essential Audio Tools Current Conductor, BrainPower

EDITORS' CHOICE