Moeilijk?

Ruud Jonker | 20 mei 2014 | ASW Lautsprecher

Derde poging
Tijdens de derde luistersessie is de match tussen de luidsprekers, de eindversterker en de voorversterker aangescherpt. Daarmee is het klankverschil grotendeels verdwenen en het systeem klinkt subtieler. Het valt op dat de Genius 310 in staat is tot een zeker niveau van realistische weergave. Genadeloze instrumenten om dat te bepalen zijn de ‘fluitachtigen’, in de vorm van orgelregisters, blokfluiten, dwarsfluiten en de piccolo. Luister bijvoorbeeld naar de Suite in g-minor van Händel. Die klinkt in de hogere registers best pittig, met enige warmte, maar niet zodanig dat vluchten noodzakelijk is. De ASW’s zetten dat geluid realistisch neer, met een fikse hoeveelheid energie. Zo klinkt het ook in het echt. Systemen die daar een zoet, energiematig gedegenereerd, politiek correct geluid van maken verdienen de shredder. Dat realisme komt gedeeltelijk voort uit de keuze voor de tweeter en daar is bij ASW kennelijk heel bewust over nagedacht. De keramische eenheid loopt namelijk door tot 30k. Veel ‘normale’ hogetoneneenheden houden het vanaf 17k al voor gezien. De powertrain die de ASW’s aandrijft, levert gelijkmatige energie over het hele frequentiebereik, ook ver boven de 20k. Samen met het verdergaande bereik van de keramische driver betekent het dat de boven-harmonischen van de fluitachtigen op realistische sterkte hoorbaar zijn. Volgens Linkwitz wordt realisme onder andere veroorzaakt door een gelijkmatige frequentieresponse boven de 20k, met een minimale roll-off in de power-response. De oplettende lezer kan nu aanvoeren dat er cd’s werden gedraaid, waar het leven bij 20k eindigt. Dat klopt, maar voor de weergave van de hogere harmonischen, maakt het een verschil of een tweeter bij 16-17k in amplitude afloopt, of recht doorgaat tot 20k, ook al blijft de bron beperkt tot 20k. Veel consumenten moeten ook wennen aan weergavesystemen die lineair doorlopen met een gelijkmatige powerresponse. Bij gebrek aan live-ervaring vindt men dat confronterend, upfront of indringend. Hier wordt de gevoelige audiofiele ziel bruusk gederailleerd. Maar, live-muziek kenmerkt zich vaak door een enorme energie in de hogere frequenties. Dat betekent absoluut niet dat zoiets gemeen, fel, vervormend of snijdend hoeft te klinken. De Genius 310 presenteert simpelweg een stukje van deze realiteit. Als je iets doet, moet je het maximaal goed doen of gewoon helemaal laten. Houdt u dan van seks bij 2 op de schaal van Richter? Bij de andere nog onbesproken eigenschappen van deze ASW’s horen de indrukwekkende laagextensie (voor een weergever met een bescheiden formaat) en de fabelachtige ruimtelijke prestaties.

Conclusie
Zonder de ASW Genius 310 een moeilijke luidspreker te willen noemen, zijn er indrukwekkende prestaties te halen door net iets meer zorg te verlenen dan het aansluiten van een run-of-the-mill versterker, die de plaatselijke hifi-boer uit het magazijn wil ruimen. Het gaat daarbij niet om prijs. Tussen het high-end waardig zijn van een systeem en het pinbedrag is nagenoeg geen enkele relatie. High-end geluid realiseren wordt bepaald door kennis en intelligentie. Een slimme match, de juiste opstelling en het ontbreken van een no-future akoestiek, maken dat er met de Genius 310 zeer fraaie systemen zijn te bouwen. Gezien het huiskamervriendelijke formaat is de laagextensie en de enorme energieoutput in het laag/midden indrukwekkend. Rachmaninoff maakte hier overuren. Ook de drive en energie in de hogere frequenties is in orde. De ruimtelijke weergave is first class, net als het dynamische gedrag. Op het gebied van absolute klankmatige homogeniteit heeft deze ASW niet het allerlaatste woord. Verdere gewenste toename van micro-detaillering en het minimaliseren van subtiele klankmatige verschillen, zijn grotendeels te ondervangen door een slimme keuze met betrekking tot de versterking. Dat beetje extra zorg maakt een hifi-ervaring die recht doet aan opgenomen materiaal en op z’n minst enerverend is om naar te luisteren.

De ASW Genius 310 is een zeer betaalbare, uitermate fraai gebouwde weergever die tot verrassende prestaties in staat is. De ASW Genius 310 is verkrijgbaar voor € 1350,-. 






EDITORS' CHOICE