ARTIKEL

Spuiten en slikken

Paul Geerts | 26 januari 2011 | Fotografie Jiri Büller

Spuiten en slikken
Met een zekere strijdvaardigheid blikt Schrama terug op zijn rijke carrière. Opvallend genoeg verklaart hij die uit zijn ziekte. Op dertienjarige leeftijd kreeg de in Den Haag geboren jazzliefhebber te horen dat hij diabetes had. “Ik vier dit jaar mijn zestigste verjaardag als diabeet”, meldt hij gekscherend. “Ik ben een echte spuiter en slikker.”
Het sombere plaatje dat jaren geleden door medici werd geschetst, deed hem besluiten de handen uit de mouwen te steken. “Natuurlijk heeft het me ook in de weg gezeten. Je kunt bijvoorbeeld niet altijd zomaar uit een vergadering weglopen. Als directeur van een club zou ik het denk ik niet getrokken hebben, maar juist daardoor heb ik allerlei leuke dingen kunnen doen.”
Het is ook de reden waarom Schrama nog altijd zo actief is. “Als ik dit werk niet doe en thuis zou gaan zitten, is het in een paar maanden bekeken.”

  • SESJUN OP CD
    Jarenlang ontvingen Cees Schrama en Dick de Winter in het TROS-radioprogramma Sesjun grootheden uit de jazzwereld. Fonos, de muzikale schatkamer van Het Centrum voor Beeld & Geluid in Hilversum, beschikt sinds vorig jaar over de exploitatierechten van deze opnames. In samenwerking met T2 Entertainment verschenen en verschijnen komende tijd een aantal hoogtepunten op cd. Schrama zelf maakte de selectie. De eerste cd bevat opnames van Chet Baker, de zanger en trompettist die zes maal te gast is geweest in het programma. Daarna volgen cd’s met onder meer werk van Dizzy Gillespie, Bill Evans en Art Blakey. De linernotes bij de cd’s worden geschreven door (jazz)journalist Jeroen de Valk.

EDITORS' CHOICE