ARTIKEL

Panasonic en Philips

Op de stand van Panasonic horen we dat de plasmaschermen van de fabrikant ‘gewoon doorgaan’. Maar het zwaartepunt van de R&D inspanningen zal voortaan wel bij OLED technologie komen te liggen. We kregen al een prototype van zo’n OLED scherm te zien, maar wanneer deze schermen uiteindelijk op de markt zullen komen is nog niet duidelijk. Het is moeilijk om in deze omstandigheden een duidelijk eh… beeld te krijgen van de kwaliteit, maar de vormgeving van het OLED prototype is in ieder geval zeer geslaagd. Al is het maar doordat het geheel amper 8 mm dik is.

En uiteraard pakt Panasonic ook uit met een 4K tv, of wat had je gedacht? Het gaat om de TX-L65WT600, een 65” exemplaar. Ook de eerder aangekondigde 20” tablet – met 4K resolutie, jawel! – werd geshowd. Deze zou ‘binnenkort’ op de markt komen.

Wat audio betreft viel er weinig nieuws te rapen, maar we ontdekten wel twee nieuwe hoofdtelefoontechnologieën. Om te beginnen demonstreerde Panasonic een speciale hoofdtelefoon die je naast je oor dient te zetten, in plaats van erop of erin. Het punt is dat de hoofdtelefoon vibraties overbrengt via je kaakbeen naar je gehoor. Leuk idee, maar helaas klinkt het voor geen halve meter.

Een andere nieuwigheid is de implementatie van DTS Headphone:X technologie. Ook daar kregen we een demo van te horen. Die was niet echt indrukwekkend, maar we zijn er desondanks van overtuigd dat deze technologie heel veel potentie heeft. Naar het schijnt zou de Headphone:X gebaseerd zijn op een ontwikkeling van Stephen Smyth. Dat is de man die eerder al het compressie algoritme van DTS ontwikkelde. Een jaar of vijf geleden – Smyth was toen al weg bij DTS - kregen we een demo te horen van zijn ‘Realiser’ hoofdtelefoon surround technologie (www.smyth-research.com), waar onze mond werkelijk van openviel.  Als DTS Headphone:X zelfs maar half zo goed wordt, is het nog steeds zeer de moeite waard. We zijn benieuwd…

Philips
Op de Philips persconferentie horen we dat een onderzoek uitwijst dat 85% van de gebruikers die een tv met Ambilight aangekocht hebben, tevreden zijn over deze technologie. Een uitspraak waar we ons bij kunnen aansluiten, want het is inderdaad zo dat deze technologie een hoog ‘eens je het gewend bent wil je niet meer zonder’ gehalte heeft. Nog volgens datzelfde onderzoek wil inderdaad 80% van de gebruikers ook Ambilight in z’n volgende tv hebben. Wat de overige 5% tevreden gebruikers van plan is? We hebben geen idee. Dit verhaal is de aanleiding voor de nieuwe Elevation design tv. Die is slechts 1.4 cm dil, maar beschikt wel over een 4-zijdig Ambilight systeem.

Philips stelt ook zinnens te zijn om Smart TV naar de cloud te brengen. Drie pijlers moeten dat mogelijk maken: Cloud Gaming, Smart Home en TV 3.0. We horen er graag meer over.

9000 Series
Met betrekking tot de nieuwe Philips 9000 series tv’s – verkrijgbaar in 65” (€ 4.999) en in 84” (€ hebben we niet durven vragen) – volgen we een speciale workshop, gepresenteerd door beeldexpert Danny Tack. Van hem horen we dat in 4K tv’s de kwaliteit van de scaling van het grootste belang is. Dat komt omdat er nog geen 4K content beschikbaar is, en de gebruiker dus wel verplicht is om Full HD content – of zelfs standard definition beeldmateriaal – te upscalen naar 4K. En dan is het voor die gebruiker natuurlijk wel zo prettig dat hij een betere beeldkwaliteit ervaart dan voorheen, natuurlijk. De demobeelden die we hieromtrent te zien krijgen, laten zien dat Philips hier behoorlijk in geïnvesteerd heeft.

De soms overmatige detaillering die landschappen en dergelijke met een soort CGI-sausje bedekt en de over-the-top kleurenverzadiging negeren we. Navraag bij Danny Tack leert immers dat dit te wijten is aan de nogal over-the-top instellingen van de parameters. Het is immers dat soort beeld dat de niet geoefende kijker liefst ziet. Of liefst denkt te zien. Het is eigenlijk niet anders dan bij geluid. Wie niet weet waar hij op moet letten, laat zich ‘vangen’ door zijn eerste indruk. En dan springen de boembassen en de meest helder klinkende speakers er meteen uit. Wat we nog meer leren over de 9000 series, is dat ze beschikken over acht miljoen pixels en dat ze een lichtopbrengst van 450 Nit produceren. 3D kan ook, en wel met een resolutie die ook weer het dubbele bedraagt dan voorheen.

Fidelio E5
Op audiovlak vonden we de Fidelio E5 wel een aardige nieuwigheid. Dat systeem bestaat uit een paar zuilvormige luidsprekers waar nog eens twee kleinere luidsprekertjes bovenop staan. Het geheel oogt erg fraai en het valt helemaal niet op dat je eigenlijk naar vier luidsprekers kijkt, in plaats van naar twee. Maar als je een film met surround wil kijken, dan kan je de bovenste speakertjes optillen – met een lederen handvat - en achteraan plaatsen. Kabels komen er helemaal niet aan te pas: het systeem werkt draadloos. De ‘draagbare’ speakertjes beschikken over ingebouwde accu’s met een autonomie van tien uur. Je krijgt er ook een draadloze subwoofer bij. Bronnen sluit je aan via de twee HDMI-ingangen of je kunt gebruik maken van Bluetooth (al dan niet met Apt-X).

Meer nieuws vanuit Berlijn via de IFA 2013-tag


EDITORS' CHOICE