REVIEWNaim Audio

Supernait versus Supernait2

Als we overschakelen naar de Supernait hoor ik meteen weer waarom ik destijds verliefd ben geworden op die versterker. Er is een grote mate van betrokkenheid, drive en tegelijkertijd een weldadige rust, met gecontroleerd laag, een neutraal klinkend middengebied en wagonladingen detaillering zonder scherpte. James Blake klinkt geloofwaardiger, al mist hij een heel klein beetje ruimtelijkheid ten opzichte van de XS2.

Het verschil is klein, en de oude Supernait is op zowat alle andere punten nog steeds een betere versterker dan de nieuwe XS2, maar de overeenkomsten zijn nu bijna even groot als de verschillen. Om de overgang naar de Supernait2 te beoordelen luisteren we naar het ECM album The Gift van Susanne Abbuehl. Op de track My River Runs To You is goed te horen dat de emotionele lading van haar pianospel naadloos aansluit bij haar warme, met redelijk veel lucht gebrachte zang.

De Supernait2 laat duidelijk horen wat de DR-module in de voeding voor meerwaarde geeft. Er is meer rust, de stem wordt voller van klank en de ruimtelijke weergave gaat met een grote sprong vooruit. Knap overigens dat dit bij de kleinere modellen ook zonder DR voeding is bereikt, alleen niet in dezelfde mate. Opnieuw valt op dat de oude versterker net wat schoner klinkt, met meer nadruk op Pace, Rhythm & Timing, maar in verhouding tot de nieuweling ook wat afstandelijker en minder kleurrijk. Vooral de stem levert iets in aan body, maar het verschil is in dit geval nóg meer een smaakkwestie dan een absoluut oordeel.

Supernait2 versus Supernait2 mét HiCap DR voeding (1678 euro)
Als we de extra HiCap voeding met DR regulator op de Supernait2 aansluiten hebben we slechts enkele seconden nodig om te horen dat dit ongelooflijk veel beter klinkt. Wát een verschil zeg! Opeens vallen alle puzzelstukjes op hun plaats. De tonale neutraliteit en zuiverheid van de oude Supernait worden nu perfect gecombineerd met de grotere kleurenpracht en de veel betere ruimtelijke weergave van de Supernait2. De weergave wordt volledig getransformeerd door de HiCap DR. We hebben het natuurlijk inmiddels wel over een combinatie van rond de 5300 euro, maar dan sta je ook wel met beide voetjes in de High-End.

Supernait met HiCap DR voeding versus Supernait2
Meer uit persoonlijke dan uit professionele interesse vraag ik of de HiCap DR ook nog even aan de oude Supernait mag. En laat ik de hoop van andere Supernait bezitters maar meteen wegnemen: de Supernait met HiCap DR klinkt vooral anders, maar niet per se beter dan een 'kale' Supernait2. Tonaal lijken ze nu erg op elkaar, en misschien is de oude Supernait met HiCap DR zelfs net iets neutraler, maar op het gebied van ruimtelijkheid wint de kale Supernait2 dan weer wat mij betreft... Too close to call, en opnieuw vooral een smaakkwestie. Op de een of andere manier werken de interne DR module en de nieuwe voicing van Steve Sells in de Supernait2 in elk geval machtig mooi samen.

Conclusie
Voor ik deze uitgebreide luisterrecensie ga afronden wil ik eerst AudioXperience danken voor de gastvrijheid en de voortreffelijke demonstratie. Het is lovenswaardig dat zij regelmatig leuke, muzikale evenementen voor consumenten organiseren, en ook als de pers ontvangen moet worden openen ze op uitnodigende en vanzelfsprekende manier hun deuren. Het opstellen van drie verschillende demo-sets en het correct plaatsen van de luidsprekers is een hele klus en het klankmatige resultaat was zeer goed.

Wat de nieuwe geïntegreerde versterkers van Naim betreft kan ik ook redelijk kort zijn. Elk nieuw model streeft zijn voorganger ruimschoots voorbij op het gebied van detaillering, ruimtelijkheid en tonale rijkdom en als serie geven ze bijna achteloos een duidelijke blik op de nieuwe klankmatige koers die Naim sinds een tijdje vaart. Ik zei het al eerder, maar ik herhaal het nog maar eens: wat mij betreft is dat een verrijking. Wat bedoeld was als een evolutie wordt op die manier stiekem toch nog een revolutie. Meer ruimtelijkheid en meer klankkleur leiden tot een betere overdracht van emotie en meer betrokkenheid van de luisteraar, maar daarbij weten ze de sterke punten uit het verleden ook in stand te houden. Meer muziek dus, en daar Naim ik mijn petje diep voor af ;-)

MERK

EDITORS' CHOICE