Op zich ligt het best nog wel in de lijn der verwachtingen dat de eerder geïntroduceerde subwoofer van het merk – die heet eenvoudigweg ‘Sonos Sub’ – draadloos kan aangesloten worden op de Playbar. Maar dat je ook Play:3 streaming apparaten kan inzetten om dienst te doen als surround kanalen, dat is een complete verrassing. En vreselijk slim, ook. Het geeft meteen ook een heel nieuwe invulling aan het begrip ‘draagbaar’. De Play:3 is geen draagbaar apparaat – zonder netstroom doet hij niets -, maar een scenario waarbij de Play:3’s in regel een plaatsje krijgen op de kinderkamers, maar in het weekend naar beneden worden gehaald om dan tijdelijk dienst doen als surroundkanalen tijdens een filmavondje, is voortaan perfect mogelijk.
Installeren: Theorie
Eén van de voornaamste redenen waarom Sonos zo succesvol is in de streaming markt, is door de eenvoud van het concept en van de user interface. Sonos beweert dat je hun spulletjes in enkele minuten tijd kunt aansluiten op je netwerk, en dat het niet veel meer dan een kwartiertje kost om het hele zaakje met alles erop en eraan te installeren en in gebruik te nemen. En geloof het of niet, maar het is nog waar ook. Maar laten we het vooral in de praktijk eens proberen…
Sonos beweert dat het niet meer dan een kwartiertje kost om het hele zaakje te installeren. En geloof het of niet, maar het is nog waar ook.
Installeren: Praktijk
Als je je nieuwe Playbar in gebruik wil nemen, verzoekt de app op je iPad – of iPhone of Android apparaat – je vriendelijk om eerst een installatieprocedure te doorlopen. Daarbij dien je een tiental meerkeuze vraagjes te beantwoorden. Die gaan over de manier waarop je tv aangesloten is op de Playbar en dat soort zaken. Wij hadden het op een minuutje gefikst. In dat minuutje is dan ook nog de tijd inbegrepen om het volume afstandsbedieningscommando – onthouden voor Scrabble! - van de tv aan te leren aan de Sonos. Daarvoor moesten we enkel even met de tv remote richten op de Playbar en de volumetoets aanraken. Kan het nog eenvoudiger?
User Interface
Een oude bekende, deze user interface. Het is namelijk dezelfde als die we al kennen van de streaming apparaten van Sonos. Om een lang verhaal kort te maken: deze user interface is gewoonweg uitstekend. Vooral wanneer je ook andere streaming systemen gebruikt – want het is vooral voor die toepassing dat een aangename user interface zo belangrijk is -, valt op hoe knap het Sonos systeem in elkaar zit.
Luisteren
Het eerste wat we op de Playbar loslaten is een opname van de groep Elbow. Met name de ‘BBC Sessions’ live uitvoering van hun album ‘The Seldom Seen Kid’. De sonische signatuur van de ruimte – in Abbey Road – wordt geloofwaardig neergezet. Dat begint zelfs al op het moment dat zanger Guy Garvey een inleidende babbel houdt, vooraleer de eigenlijke performance begint. Maar ook de zangstem van Guy Garvey klinkt een stuk beter dan verwacht.
Eigenlijk is het feit dat we geneigd zijn om de Playbar te vergelijken met een veel groter systeem al een aardig compliment op zich.
Mooi is dat de Playbar er in slaagt om een bijna kamerbreed stereobeeld neer te zetten. Op geen enkel moment overvalt je de idee dat de links/rechts luidsprekers minder dan een meter uit elkaar staan. We moeten er eerlijkheidshalve wel bij vertellen dat de Playbar tijdens de test precies in het midden van een wand opgesteld werd, dus op een gelijke afstand van de linker- en de rechterwand. Het laat zich raden dat het stereo effect wat minder goed zal zijn als de opstelling niet zo evenwichtig is.
Zelfs de fraaie uitvoering van het geweldige ‘Mirrorbal’ – we zijn nog steeds bij Elbow -blijft overeind op de Playbar. Natuurlijk zal een doorwinterde hifi-liefhebber wel de geneugten van een groot systeem missen – goed: we bekennen -, maar desondanks is het indrukwekkend hoe goed de Playbar zich houdt. En eigenlijk is het feit dat we geneigd zijn om de Playbar te vergelijken met een veel groter systeem al een aardig compliment op zich.