ARTIKEL

Werkelijkheidsweergave of Entertainment?


Kilian Bakker | 20 augustus 2009

`Werkelijkheidsweergave` is een oude term maar nog steeds een zeer accurate omschrijving van het `hoogste doel` binnen de audiowereld ("The Closest Approach To The Original Sound" - van QUAD`s Peter Walker is er nog één). Om dat doel in ieder geval te benaderen moeten er dus keuzes worden gemaakt, niet alleen op punt van harmonie binnen de weergaveketen maar ook op punt van luidspreker-opstelling, akoestiek en kabels. De synergie tussen de verschillende componenten is het meest belangrijk en wanneer dat klopt kunnen zelfs vrij betaalbare systemen voor verassende resultaten zorgen.

Minimalisme is overigens geen absolute must, zelfs niet bij traditionele tweekanaals weergave. Functies zoals een werkelijk goed ontworpen toonregeling of een Mono optie kunnen best nuttig zijn. Sommige opnames worden bij de Mixing Engineer of de Mastering Engineer teveel afgestemd op radio of microsetjes waardoor de weergave overdreven en vermoeiend overkomt. Een goed ontworpen toonregeling kan dan uitkomst bieden zodat er beter kan worden genoten van de muziek. Mono weergave heeft verschillende pluspunten maar deze functie is het meest effectief bij mooie oude opnames die ooit in Mono werden uitgegeven maar later werden verknoeid door een nep-Stereo mix (denk aan oude Blue Note en Beatles opnamen).

Soms moet een systeem als een veelzijdig `entertainment center` fungeren, waar naast muziek ook films en computer `Games` aan bod moeten komen. Hoe de balans tussen puristische muziekweergave en breder entertainment dan uitvalt, hangt uitendelijk af van de samenstelling en kwaliteit van de toegepaste apparatuur. Hoogwaardige Home Theater systemen zijn zeker in staat om een gedegen muziekweergave neer te zetten en wanneer er vaak multikanaals (SA-)CD`s of DVD`s worden gedraaid kan dat een extra reden zijn voor de aanschaf van een dergelijk systeem.

Genieten

Als we het standpunt van Scrat innemen (namelijk, dat er maar één mogelijk einddoel bestaat) dan zal er weinig van ontspannen luisteren terecht komen want dan zal de jacht op de ultieme weergave altijd boven het tevreden gebruik van het aanwezige systeem worden verkozen. Een verbetering doorvoeren is altijd spannend en leuk want we zijn liefhebbers en wie loopt er niet warm voor een mooi nieuw apparaat, een prachtig klinkende luidspreker of een handgebouwd pick-up element? Naast een goede weergavekwaliteit willen we ook graag een mooie afwerking en prettige bediening. Allemaal prima en legitiem, maar laten we ook niet vergeten om tussendoor zoveel mogelijk te genieten van muziek.

EDITORS' CHOICE