ARTIKEL

Luisteren

Paul zet een voor mij onbekende cd op. Het blijkt Jian Jianhua met het nummer Left Alone te zijn. Afkomstig van een K2 HD cd. K2 HD zou een methode te zijn waarbij 24 bits woordbreedte en 100 kHz bandbreedte op een normale cd behouden zou blijven. Ik wist niet dat het om een speciale cd ging, maar qua geluid viel mij vooral op dat het laag, net als vorig jaar, enigszins was aangedikt. Dat lag niet aan de cd, maar vooral aan de bass reflex luidspreker. Vorig jaar was de combinatie subwoofer en buizenversterker de oorzaak, nu zijn het de luidsprekers die het doen. Na nog wat luisteren stel ik voor om de bass reflex poorten van de speakers dicht te stoppen met een theedoek. En dat helpt, het laag wordt een stuk aangenamer. Midden en hoog zijn overigens wel erg fraai, en het stereobeeld is erg breed. Het geluid komt mooi los van de luidsprekers.

Paul houdt erg van moderne vlotte jazz, en draait vooral platen die kwalitatief goed zijn opgenomen. Na een paar cd`s beluisterd te hebben is het mij duidelijk hoe de set klinkt. Open, aangenaam en plezierig maar met een ietwat aangedikt laag. LP klinkt erg mooi, wat warmer en makkelijker dan cd. Maar de platenspelercombinatie is dan ook een stuk duurder dan de cd-speler, dus helemaal eerlijk is de vergelijking niet.

De luidsprekers zijn, en dat vind ook Paul, de zwakste schakel in de keten. Ze zijn ook in verhouding tot de rest van de set relatief goedkoop. Ik zeg relatief, want we hebben het over luidsprekers van zo`n 1.500 euro per stuk, in een set van rond de 16 mille. Het bekende boek The Complete Guide To High End Audio van Robert Harley noemt een percentage van zo`n 30-35% van het budget dat aan luidsprekers uitgegeven zou moeten worden. Nou is moeten een groot woord, maar duidelijk is dat Paul ruim onder de 20% uitkomt. En ik denk ook wel dat betere luidsprekers nog meer de kwaliteit van de apparatuur laten horen. Om het laag nog wat te verbeteren heb ik een leuke accessoire meegebracht. Het is een setje purifiers die ik in bruikleen heb voor een recensie. Purifiers zijn componenten die hoogfrequente ruis zouden moeten elimineren, wat de geluidskwaliteit ten goede komt. De purifiers die ik bij me heb zijn voorbereid zodat ze in de luidsprekerkabel kunnen worden opgenomen. Hiertoe zijn ze voorzien van male en female bananenstekkeraansluitingen. We plaatsen de purifiers in de set en gaan weer luisteren. Het blijkt een gunstig effect te hebben: het laag wordt strakker en het geheel klinkt wat gepolijster, minder korrelig. De betrokkenheid neemt toe. Zeker een flinke verbetering, maar bij Paul geen vervanging van een betere luidspreker. Wel een mooie toevoeging.


EDITORS' CHOICE