ARTIKEL

De favorieten van… Dennis J. Waakop Reijers

 
(Foto: Jiri Büller)


 Mijn hifi-set
 Harman Kardon AVR4550, kapotte HK dvd30 en nog een goedkoop dvd brandertje. Hierop 2 Tannoy Sensys DC1 speakers aangesloten. Was ooit een impulsaankoop. Ik zou nu andere onderdelen kiezen, die meer bij de studio aansluiten. Dit omdat als ik thuis demoversies beluister van lopende projecten, ik een vertekend beeld krijg van wat ik gedaan heb die dag t.o.v. de studio. In de studio hebben we overigens een Dynaudio AIR surround-set.

 Favoriete muziekgenre
 Klinkt makkelijk, maar ik waardeer bijna alles waar passie en gevoel in zit. Favoriet voor mij is dus ook veel afwisseling in genres, omdat ik buiten mijn werk muziek vooral voor het plezier beluister. Overigens is dat niet makkelijk, omdat ik meestal direct nummers aan het analyseren ben en dus weer aan het werk ben.

 All time favourite (song en/of album)
 Waarschijnlijk iets motown-achtigs, maar niet specifiek. En ik vind Green Day en U2 ook geweldig.

 Gruwel echt van…
 Hele duistere muziek, zoals bepaalde Metal-soorten en gruntmuziek.

 Maar luister stiekem wel naar…
 ...nee ik luister niet naar dat soort muziek. Alleen Evanescence beluister ik wel, maar dat klinkt voor mij lang niet duister.

 Omvang muziekcollectie 
 Ik denk 250 cd`s. Ik ben niet zo`n verzamelaar.

 Verzamelaar?
 (wil je bepaalde collectie compleet?) Haha nee dus.

 Vinyl of cd?
 Tja, cd is de standaard nu. Ik hoor zeker verschil, maar het ligt eraan hoe de opname tot stand is gekomen. Ik werk zelf met 24 bit audiomasters en daar is een cd in feite te beperkt voor. Ik werk echter wel met 44.1kHz. Vinyl heeft een veel groter dynamisch bereik en een veel breder spectrum. Daarbij is het ook nog zo dat vinyl niet abrupt het spectrum afbreekt op de halve samplefrequentie en er geen rastering van het geluid door de resolutie van samples. Oplossing zou zijn een hogere samplefrequentie en meer resolutie. Dus als het aan mij ligt graag een digitale variant van vinyl. Dat betekent eigenlijk alsnog een soort dvd audio, of blue ray-audio. Dat zou geweldig zijn.

 Meest memorabele muziekbeleving 
 Twee dingen: 1. Eerste keer eigen plaat op de radio. 2. opening eerste Tiësto in concert (2003), waarvoor we onder andere de openingstrack hadden geproduceerd (Adagio For Strings).

 Mijn hifi-tip
 Besteed minimaal net zo veel aandacht aan je luisterruimte als aan je set. De ruimte kan je eindgeluid totaal verknallen, maar ook verfraaien. Voorbeeld: neem een set Dynaudio evidence (40.000 euro per stuk) en zet ze in een flink kerkgebouw. Gegarandeerd dat je geluid verre van strak klinkt. Normaal worden ruimtes alleen in de professionele industrie aangepakt, maar het is de moeite waard om je ruimte eens te laten meten op probleemfrequenties en galmtijden.EDITORS' CHOICE