ARTIKEL

Twee minuten MTV

“De laatste tijd luister ik veel naar vroege 60’s-jazz, Blue Note, dat soort dingen. Kocht laatst de Blue Note Retrospective, een 4-cd met Horace Silver, en platen van Clifford Brown en The Max Roach Quartet. En de laatste Hives, schitterend album. Maar ben ook bezig met Oost-Europese muziek, uit de Balkan; Roemenië, Servië. Zowel authentieke stuff als remixwerk. Ik doe niet aan downloaden, maar ga gewoon naar de shop. Meestal koop ik dan minstens tien cd’s tegelijk.

Nieuwe stromingen probeer ik te volgen door soms MTV te kijken, maar dat is meestal maar leuk voor twee minuten. Dan wordt het deprimerend. Tenzij je het niet serieus neemt, dat is MTV vooral erg geestig. ‘It’s so fucking stupid, ye know’. Het gaat helemaal niet om de muziek. Ik maak zelf gelukkig geen clips meer, focus me op het schrijven van ‘great songs’. Ze zouden me bij MTV niet eens meer willen, ‘hell no’. Ze willen sowieso niemand die ouder is dan 25 jaar. Ik hou het maar bij platen en concerten.”Hoera-stemming

“De laatste tijd speel ik soms in Berlijn, omdat ik daar de laatste jaren veel ben. Ga daar zelf ook regelmatig naar concerten. Heb laatst Susanne Vega gezien, een goeie vriendin van me, en ben naar het Berlin Philharmonic [Berliner Philharmoniker met dirigent Simon Rattle] geweest, het beste orkest ter wereld, en goed voor eenzelfde hoera-stemming als bij Hallé Orchestra, een halve eeuw geleden. Zo, nu eerst een cocktail en een sigaret. En een stukje goeie muziek.”

Joe Jackson speelt 7 en 8 maart in Paradiso Amsterdam en 5 maart in de Ancienne Belgique in Brussel.

(Zijn trio bestaat uit de ritmesectie van de oorspronkelijke Joe Jackson Band: Graham Maby op bas en Dave Houghton op drums)

 

EDITORS' CHOICE