ARTIKEL

Schone stroom

De HMS outlet dient voor de stroomtoevoer ten behoeve van de (eind)versterker(s) terwijl door het inzetten van de twee Power Strips één groep gebruikt kan worden voor de elektriciteitstoevoer naar de overige analoge apparaten en één voor de netstroom naar de in de set aanwezige digitale componenten. Er zijn meerdere redenen om juist voor deze Power Strips te kiezen. De vier stopcontacten met randaarde hebben niet alleen een fase-indicatie maar doordat er sprake is van een interne sterbedrading is elk stopcontact rechtstreeks aangesloten op het net waardoor onderlinge beïnvloeding verder verminderd wordt. De aluminium behuizing schermt af tegen EMI en RFI en de Strip - die een maximale belasting van 3800 Watt kent - is beveiligd tegen zowel piek- als inductieoverspanning.  Tot slot is hij nog uitgerust met een parallelle storingsonderdrukker (KE-SNS module) waardoor hij geen last heeft van het euvel dat veel in de stroomweg ingezette filters kenmerkt; het verlies aan dynamiek. Normaliter wordt de KE-Power Strip, die uitgerust is met een 16 Ampere IEC 320/C20 input connector, geleverd met een KE-HI Power Cord van 1,5 meter. Op mijn verzoek monteert Ron voor deze luisterkamer toepassing echter stekkers op de beide overgebleven, rechtstreeks met de audiogroepen in verbinding staande, KE-HI Power Cable 5 exemplaren zodat deze - zonder tussenkomst van nog eens een extra netsnoer met bijbehorende connectoren - direct aangesloten kunnen worden op de KE-Power Strips. De stekkers moeten enigszins `aangepast` worden om de dikke kabelomvang te kunnen accepteren maar uiteindelijk kunnen de draden, met gebruikmaking van verzilverde draadhulzen - aangesloten worden waarbij voor de fase en de nul steeds twee draden kruislings parallel geschakeld worden teneinde ervoor te zorgen dat de stroomvoorziening de halve weerstand van de bestaande stroomvoorziening krijgt. Een tweede effect van deze handelswijze is dat de zelfinductie (spoelwerking) gehalveerd wordt.

Schone stroom (c) Xingo

Wanneer Ron Kemp, na de laatste handelingen te hebben verricht, terugkeert naar de meterkast en daar de aardlekschakelaar omzet, vloeit er voor het eerst schone stroom door de nieuwe kabels. De maand die de Power Strips nog minimaal nodig hebben om in te spelen geeft me mooi de gelegenheid om in de tussentijd de luisterruimte verder aan te kleden en te tunen. In de daarop volgende weken wordt er flink geschilderd en wordt het meubilair voor de ruimte uitgekozen. Dan volgt de inruiming en installering van de referentieset die op dat moment bestaat uit Magneplanar QR 1.6 SE weergevers, een DK Designgroup VS-1 Reference geintegreerde versterker, een Clearaudio Champion Limited Edition draaitafel met VPI JMW 9 Memorial arm en Clearaudio Victory H element in combinatie met een Clearaudio Syncro voeding, een Sphinx Project phonovoorversterker en tot slot een CEC TL5100 CD drive in combinatie met Northstar Design model 3 & 4 converters.

Schone stroom (c) Xingo

Opnieuw gaan er enige weken voorbij waarin ik geniet van de muziek die uit de installatie komt. Tot ik op een dag, ruimschoots nadat de volgens Ron Kemp noodzakelijke inspeeltijd van een maand verstreken is, besluit om nu eens het effect te toetsen van de specifieke audiogroepen in combinatie met de speciaal voor de audio geslagen aardepin. Terwijl ik een degelijke aluminium verdeeldoos op een van de gewone, ten behoeve van de verlichting, op zolder aangebrachte  stopcontacten aansluit realiseer ik me dat het jaren geleden is dat ik voor het laatst een audioset via een ook voor andere doeleinden in gebruik zijnde stroomgroep liet spelen. Ik besluit de volgorde aan te houden die Ron Kemp aanbeveelt op zijn site; vanaf de ingang gezien eerst de versterker en phonotrap, dan de converters en uiteindelijk de platenspeler.

EDITORS' CHOICE