ARTIKEL

Extra`s


René van Es | 14 juli 2005

Van een andere orde is het Megaline systeem van Dali. Een lijnbron van ruim twee meter hoog. Dat levert pas echt kracht en duwt de luisteraar in zijn of haar stoel. Van subtiel tot oorverdovend hard doet het systeem slechts datgene wat de versterker en de bron verlangt: muziek weergeven zonder krimp. Neem eens Janis Ian met haar audiofiele CD. Janis verliest zich geen seconde in haar band en staat ver naar voren. De explosieve kracht van het systeem is nog wel het meest indrukwekkend. Wie het uiterste aan detail wil is in mijn ogen nog beter af met de Euphonia. De Megaline is vooral immens. Hoorbaar en zichtbaar. Voor dat we de middag afsluiten gaan we naar een andere ruimte waar een prototype van de Ikon 2 staat opgesteld. Een tweeweg systeem met de dome/ribbon tweeter en een enkele papier/houtvezel conus woofer, een direct afgeleide van de Ikon 6.

Dali Denemarken (c) Xingo

Het systeem is nog niet productie gereed en de aanwezige pers wordt om commentaar gevraagd. Ondergetekende heeft nogal wat opmerkingen die, aan het gezicht van directeur Lars Worre te zien, Dali niet blij maken. Vooral heb ik commentaar op de laagweergave die kwalitatief de mindere is van de meer dan goede tweeter combinatie. Met Kari Brenmes in een NAD speler, in combinatie met een NAD versterker, heeft het laag het erg moeilijk. Lars draait de speaker om en laat zien dat dit prototype van de Ikon 2 drie reflexpoorten heeft (twee afgestopt) om de laagweergave op het gehoor te tunen. Ook het filter is nog niet af en ligt bovenop de kast. In een daags daarop volgende mail correspondentie komt commentaar van Dali. Achteraf is men blij met de kritiek (daar was de sessie ook juist voor opgezet), omdat men liever nu hoort wat er verbeterd moet worden, dan dat men later via reviews het commentaar moet lezen en niet meer kan bijsturen. De teleurgestelde blik mag worden opgevat als die van een ouder wiens kind (terecht) wordt bekritiseerd. Het is wel een frappant idee dat de Ikon 2 straks trekjes heeft die ik heb geïnitieerd.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Al met al werd het voor beide partijen een nuttige dag, veel leerzame informatie over het bedrijf Dali, de toekomst plannen en uiteraard het kennismaken met de nieuweling: de Ikon 6. Een luidspreker die ik een grote toekomst voorspel in zijn prijsklasse vanwege de hoge prijs/kwaliteit prestatie en de opvallend goede weergave. De weg terug naar de luchthaven bewijst nogmaals dat Denemarken mijn land niet is. Groen, groen en nog eens groen. Het lijkt de film “The village” wel. Gelukkig maar dat ik er alleen luidsprekers hoef te bewonderen. Want dat kunnen ze daar. Ontwikkelen en bouwen. De bescheidenheid van de Denen heeft alles te maken met hun eindresultaten. Die spreken voor zich. Daar is geen geldverslindende marketing machine voor nodig.

EDITORS' CHOICE