ARTIKEL

High Definition beeld

Garmt van der Zel | 20 mei 2004

HD-DVD bij Transtec

Bij Transtec gaf men een demonstratie van HD-DVD op een SIM2 Domino 30 projector met een resolutie van 1280x720. Als bron werd een Home Theater PC (HTPC) gebruikt, waar Windows Media Player 9 software op draaide. WM9 van Microsoft wordt als één van de mogelijkheden voor encodering van High Definition video genoemd voor gebruik op het nieuwe medium HD-DVD en wat mij
betreft maakt Microsoft een grote kans het ook daadwerkelijk te gaan worden. De door Transtec geprojecteerde DVD `Coral Reef`, met een resolutie van 720p was uitermate gedetailleerd en zeer rijk in kleur. Hoewel ik weet dat de Microsoft DVDs een enorm dieptebeeld weer kunnen geven, ontbrak het beeld hier wel wat aan. Desondanks een sublieme demonstratie van waar HD toe in staat is.
SIM2 Domino

Vergelijking D-VHS en DVD bij Marantz

Bij Marantz vond tijdens de workshop calibratie een vergelijking plaats tussen de DVD `Moulin Rouge` en de D-Theater versie van dezelfde film. Dit alles gebeurde op de VP-10S1 3-chip DLP-projector van het merk. Vooral in kleine achtergrondstructuren, geeft de High Definition versie gewoon duidelijk meer detail te zien en vooral de kleurverzadiging van met name het rood Marantz projector VP-12S12valt onmiddelijk positief op. Het kleurengamma van een D-VHS 1080i High Definition tape is duidelijk groter dan van de DVD, die bijna flets overkomt in vergelijking. Hoewel het D-VHS medium het hoogst waarschijnlijk niet gaat redden als commercieel populair medium, is JVC wel de eerste geweest met een betaalbare bron voor High Definition materiaal. Het is echter een kwestie van tijd voordat D-VHS van de troon zal worden gestoten door HD-DVD.

 

Lees ook het verslag van Rene van Es betreffende de HVT show


EDITORS' CHOICE