ARTIKEL

Nog weer andere halfgeleiders

Hifi in onderdelen; transistoren en andere halfgelIn het bovenstaande heb ik in het kort iets willen uitleggen over de halfgeleiders die we grotendeels in hifi-apparatuur kunnen tegenkomen, maar er is natuurlijk nog veel meer. In lichtdimmers en boormachines met zo´n traploos regelbaar toerental zitten triac´s en in de infrarood- en lichttechniek zitten weer heel andere halfgeleiders, namelijk LED´s oftewel Light Emitting Diodes.

Inmiddels is de techniek van deze LED´s zo ver gevorderd dat we onze auto´s van achterlichten met LED´s kunnen voorzien en dat er in de nieuwste verkeerslichten ook van deze LED´s als lichtbronnen zitten. Prima, want deze LED´s zijn zeer efficiënte lichtbronnen, met andere woorden, ze ontwikkelen maar heel weinig warmte, en ze zijn veel robuuster dan gloeilampen, ofwel, ze gaan niet vlug kapot onder invloed van trillingen. Allemaal gunstige ontwikkelingen in de halfgeleidertechniek die we in ons dagelijks leven tegenkomen.

Natuurlijk worden voor hifi toepassingen ook regelmatig nieuwe halfgeleiders ontwikkeld, met steeds betere eigenschappen, waardoor de apparatuur betrouwbaarder wordt, beter gaat klinken, versterkers meer vermogen kunnen leveren, maar ook waardoor apparatuur kleiner kan worden en meer functionaliteit in een apparaat gestopt kan worden.

Halfgeleiders; we kunnen inmiddels niet meer zonder.


EDITORS' CHOICE