ARTIKEL

Joenit dealerdagen 2003

Jan de Jeu | 02 juli 2003

Maandag bij het ontwaken tikt de regen in alle hevigheid op het raam. Tussen twee buien door bij het pand van Joenit aangekomen ontdekken we dat er vandaag binnen wordt gegeten. Terecht, want het weer blijft instabiel en nog voor we een hap binnen hebben hangt er weer een regengordijn. Dat dit de pret niet mag drukken blijkt wel uit de spontane demo’s die in de loop van de ochtend ontstaan. Wanneer Vincent Bruzesse van Totem in een anderhalf uur durende sessie het voortouw neemt en zijn Totems één voor één voor het voetlicht laat verschijnen laten wij al snel de ontbijttafel voor wat het is en spoeden we ons naar de kelder waar tijdelijk een ruime luisterruimte is gecreëerd. Duidelijk in zijn element laat Vincent een ware stortvloed aan fragmenten horen die, hoewel behoorlijk kort, zeer goed de verschillende eigenschappen van de Totem luidsprekers laten horen. Hoewel allemaal meer dan goed klinkend willen we toch wel kwijt dat met name de Model One, en even later ook de Mani-2, ons kunnen bekoren. Een werkelijk enorm geluid omgeeft ons met de Mani-2 en dat uit zulke relatief toch kleine kasten. Een deel van de prestatie komt uiteraard op het conto van de Rega elektronica en de door The Chord Company verzorgde bekabeling. De prestaties van de geïntegreerde Rega Mira versterker en de Rega Planet cd speler worden nog opmerkelijker wanneer we ons bedenken dat de Model One en de Mani-2 met hun impedantie van 4 Ohm en hun gevoeligheid van respectievelijk 87 en 85 dB niet bepaald de meest eenvoudig aan te sturen luidsprekers zijn.

Dealerdagen Joenit (c) Xingo

Iets groter dan de heel goede Model One weet de Mani-2 een werkelijk schitterend geladen en emotioneel klankbeeld te bieden gekoppeld aan een afgronddiep doorlopende bas en is deze weergever ook nog eens in staat tot een zeer hoog onvervormd volumeniveau. Chapeau Totem, een prestatie van formaat! Wanneer Joenit buitendienstmedewerker Martijn Lavrijssen de Rega Planet CD-speler nog even koud omwisselt voor de veel duurdere Jupiter gaat het dak eraf. Een nog duidelijk hoger niveau met meer ruimte en een stabieler lage tonen bereik laat zich onmiddellijk horen en dat is opmerkelijk gezien de volledig koude toestand van de Jupiter. Jammer dat er geen tijd is om de Mira te vervangen door vier Exon mono blokken.

Dealerdagen Joenit (c) Xingo

Bruzesse benadrukt nog eens het belang van een goede stand en wijst daarbij op de Partingtons die zowel de Model One als de Mani-2 weergevers dragen. De loodzware stands - gevuld met zand, hars en staalwol - zijn door de ontwerper in combinatie met deze twee luidsprekertypes ontworpen. Immer uit op nieuwtjes weten we er Vincent uiteindelijk toch nog één te ontfutselen. Na een vertwijfelde uitroep – “If my vice-president finds out that I told you, she will kill me!” – meldt hij dat Totem volgend jaar een nieuwe speaker op de markt zal brengen. Het model is inmiddels voor een groot deel gereed maar er wordt o.a. nog gezocht naar het optimale kunststof materiaal voor de kast. Het is de bedoeling dat de speaker op meerdere manieren in de ruimte geplaatst zal kunnen worden; o.a. hangend aan de muur. Het wordt een klein slank model met gebruikmaking van een kleiner formaat woofers dan die van enig ander bekend Totem model. Verder dan deze ontboezeming wil hij helaas niet gaan.
Het is de perfecte afsluiter van zijn demo en terwijl hij zich naar een andere ruimte spoedt om daar zijn topspeaker, de Shaman, te demonstreren loopt voor ons de show ten einde. Na het Joenit team en de aanwezige ontwerpers hartelijk te hebben bedankt zetten we moe maar voldaan de terugreis in.

(Foto`s en tekst: Jan de Jeu & Werner Ero)


EDITORS' CHOICE