ARTIKEL

114e AES Pro Audio

René van Es | 26 maart 2003

114e AES Convention Pro Audio in de RaiConverters voor het omzetten van digitaal signaal naar analoog, of andersom, omzetten van AES/EBU naar cinch, licht naar elektriciteit, versterkers, pc printplaten, USB apparatuur en interfaces, upsamplers, galmapparaten en dergelijke zijn onder meer te vinden bij Weiss, Sonifex en M-Audio. Om met Weiss te beginnen, Daniel Weiss heeft de reputatie opgebouwd de beste A/D en D/A converters ter wereld te leveren. Zijn pakket is bescheiden maar indrukwekkend. Het dichtste komt de DAC 1 bij onze huiskamers. Uitgevoerd voor pro-audio met XLR aansluitingen, maar ook leverbaar als converter voor de huiskamer. Dan voorzien van een andere kast en het aantal aansluitingen is uitgebreid met cinch. De prijs is wordt daardoor hoger, de inhoud van de kast blijft ongeveer gelijk. Om jitter terug te dringen is trouwens elk digitaal apparaat van vrijwel elke fabrikant voorzien van een aansluiting voor een externe klok.

114e AES Convention Pro Audio in de RaiSonifex is een Britse fabrikant die juist de andere kant van de markt zoekt en heel betaalbare converters en randapparatuur op de markt brengt. Kost een Weiss converter ruim 7000 euro, een converter van Sonifex heeft in de UK een prijs van 350 pound. In Nederland naar verwachting tussen de 600 en 700 euro. De Sonifex RB-ADDA D/A en A/D converter werd onlangs heel goed beoordeeld in het Engelse blad HiFi+ en op mijn verzoek zal er naar verwachting een D/A converter met de naam RB-DAC1 voor Nederland beschikbaar komen. Voor de huiskamer wordt het kastje aangepakt en zullen de in- en uitgangen verguld worden uitgevoerd. De meerprijs mag u vast bedenken.

114e AES Convention Pro Audio in de RaiPro-audio in het eigen rek thuis is zo gek nog niet. Sonifex kan dan mooi het gat opvullen dat M-Audio veroorzaakt door te stoppen met de Superdac 2496. Importeur Mafico heeft er nog een aantal, maar dat lijkt voorlopig eindig. M-Audio richt zich meer en meer op de computer gebruiker die stereo audio of 5.1 uit zijn pc wil halen. Middels insteekkaarten of externe kastjes met een USB aansluiting. Te vinden in pro-audio shops en de betere pc winkels. Tussen de onderkant van de markt en de bovenkant zit onder meer Digital Audio Denmark die converters levert rond de 2500 euro en natuurlijk Apogee. Tot mijn grote spijt is de introductie van de Mini Dac van Apogee uitgesteld. De Amerikanen weigerden naar Nederland te vliegen nu een nieuwe Golfoorlog aan de gang is. Als pleister op de wonde verzorgde TM Audio voor mij een perfecte rondleiding op de beurs waarbij de nadruk op de high-lights en de top spelers in de pro-markt lag. In de toekomst hopen we terug te komen op de Apogee Mini Dac, de Deense dac, de Sonifex en zelfs misschien op de Weiss.


EDITORS' CHOICE