Over de techniek kunnen we kort zijn. Bose wil daar haar klanten niet mee vermoeien. Natuurlijk roepen ze wel wat marketingkreten als TrueSpace® technology en PhaseGuide®, maar wat er precies in de kastjes zit blijft onduidelijk.
De PhaseGuide® technology zagen we trouwens al in de Bose VideoWave televisie terugkomen, en zorgt ervoor dat geluid gericht weergegeven kan worden. In principe is het met deze technologie zelfs mogelijk om geluiden achter de luisterpositie te plaatsen.
Praktijk
De Cinemate wordt geleverd in een grote, full-color bedrukte doos. In de doos vinden we naast de soundbar en de subwoofers nog twee doosjes met accessoires en handleidingen. De afstandsbediening is groot en ietwat log vormgegeven. Hij zet je ook op het verkeerde been.
Voor de bediening van de Cinemate heb je namelijk alleen de aan/uit-knop, de volumeregeling en de mute-toets nodig, alle andere knoppen kunnen gebruikt worden om andere apparaten te bedienen. Hij is dus van het programmeerbare type. Gezien het beperkt aantal functies van de afstandsbediening had ik liever gezien dat de Cinemate 1SR de codes van de bestaande televisie-afstandsbediening aan kan leren, een feature die sommige andere merken wel bieden.
Maar er zit nog een essentiële accessoire in de doos: de ADAPTiQ® audiocalibratiehoofdtelefoon. Met deze hoofdtelefoon kun je het systeem optimaliseren voor de akoestiek van de huiskamer. Verder bevat de doos twee digitale coax-kabels, een optische digitale kabel en een analoge (RCA) kabel.
Nadat de Cinemate onder de televisie is geplaatst kan hij aangesloten worden. En veel eenvoudiger dan bij de Bose soundbar kan het aansluiten niet zijn. Meer dan een, liefst digitale, kabel tussen de televisie en de Cinemate® 1SR is niet nodig. Alle geluiden worden vanuit de televisie doorgestuurd naar de soundbar, waardoor het geluid van de Blu-ray speler, de settop-box en andere randapparatuur zoals de Wii automatisch via de 1SR worden afgespeeld. Kinderlijk eenvoudig dus. De subwoofer is draadloos en kan ergens in de huiskamer een onopvallend plekje vinden. Probeer daarbij wel de subwoofer ruimte te geven om lucht te kunnen verplaatsen en zet hem, als het enigszins kan, tegen dezelfde wand als televisie.
Aansluiten duurt zo'n vijf minuten, en dan kan het instellen van het systeem beginnen. Met de ADAPTiQ® hoofdtelefoon op het hoofd neem ik plaats op een aantal veelgebruikte luisterposities. Een vriendelijk damesstem leidt je door de procedure en laat je de akoestiek op vijf verschillende posities meten. Aan de hand van de meetresulaten worden de optimale instellingen van het systeem bepaald. Maar dat betekent niet dat de instellingen ook helemaal naar eigen wens zijn. De subwoofer staat naar mijn oordeel veel te luid mee te spelen, en daarom schroef ik hem fors terug in volume.