Golfbal

Het zeer dunne acryldraadje waaraan de golfbal hangt is verankerd in een simpele rubberconstructie om eerdergenoemde wig heen. Hiermee kan weer de azimuth met een kleine draaibeweging worden geregeld, alweer tijdens het afspelen als dat nodig mocht zijn. Om de achterzijde van de armbuis passen twee bijgeleverde contragewichten die de naalddruk reguleren. Ook hierbij komt geen schroevendraaier kijken. De dunne bedrading die uit de onderkant van de arm komt wordt met een doeltreffende verbinding in contact gesteld met de tulpstekkeraansluitingen achterop de Simplex.

Dat een importeur achter zijn product staat is logisch, maar de service van Latham Audio ging verder. Niet alleen een volledige uitleg van alle componenten viel mij den dele, maar meteen werd er een luxe voeding en een element gemonteerd in de draaitafel. De voeding (genaamd WTL - DPS) kost 325 euro en zorgt voor een nog meer accurate gelijkloop van de motor. Omdat het merk Dynavector met haar elementen model heeft gestaan tijdens het ontwerpen van Well Tempered Labs draaitafel heeft de externe voeding meteen een extra uitgang die de phonovoorversterker van Dynavector van stroom kan voorzien.

Standaard krijgt de Simplex overigens een kleine standaardadapter mee. Het element dat in de arm gemonteerd werd is de nieuwe Dynavector Karat 17D3; de derde versie van het low-output MC-element. Gebleven is de korte naald (slechts 1,7 mm in lengte) met een diamanten cantilever. Vernieuwd is de voorzijde van het element, dat smaller is geworden ten opzichte van zijn voorganger. Samen met een vernieuwde demping kwam dit de muzikaliteit van het element ten goede, zo meldt de fabrikant op haar website. De afgiftespanning van de 17D3 ligt ook wat hoger met 0,3 mV.

Daar draait het om, toch?
Genoeg technieken en droge materie. Het belangrijkste van elk willekeurig onderdeel van een hifi-installatie is wat mij betreft muzikaliteit. Specificaties kunnen op papier heel mooi zijn en geweldig meten, maar in de praktijk saai klinken of zelfs ronduit tegenvallen. Well Tempered Lab laat –om kosten te drukken- zijn draaitafels maken in China bij Opera Audio, maar de afwerking van de speler laat geheel niets te wensen over.

Opgenomen in mijn referentieset mocht de Well Tempered Lab gecombineerd met het ingespeelde Dynavector element het opnemen tegen mijn eigen Goldenote Piccolo/ Lyra Dorian combinatie. Als voorversterking had ik de keuze tussen een Goldenote Phono 2, Phono 1 met modificaties, de PH-7 van hetzelfde merk en een veel goedkopere Teufel PhonoStation. Wat wisselen en de prijsklasse deden mij uiteindelijk toch besluiten om de meest luxe Phono 2 in te zetten, daar deze veruit het meeste kwaliteit biedt en voor mij nog steeds een referentie is voor het afspelen met een MC-element.

Het aanzetten van de motor middels de knop achterop de draaitafel zet de kleine pulley en het draaiplateau direct in beweging. De slechts 0,004 millimeter dikke polyester snaar is zeer sterk en een stuk minder gevoelig voor rek dan conventionele snaren. Het toerental kan worden gewijzigd door de snaar om het dikkere deel van de pulley te leggen. De snelheid van de motor kan met een schroevendraaier snel worden bijgesteld en Well Tempered Lab levert de draaitafel af met een stroboscoopschijf. De arm kan zonder veel problemen in de groef gebracht worden met de hand, een arm met een lift is op komst volgens de importeur. Enige handvastheid is dus wel noodzakelijk.


EDITORS' CHOICE