REVIEW

Ontzettend spannend

Jan Luijsterburg | 10 maart 2012

Deze verfilming van het gelijkmatige boek van James Sallis kende een lange ontstaansgeschiedenis. Een regisseur en een hoofdrolspeler haakten af. Ryan Gosling, bekend van onder meer The Ides of March en Blue Valentine, werd benaderd vanwege zijn koele uitstraling. Hij eiste dat de uit Denemarken afkomstige Nicolas Winding Refn op de regisseursstoel zou zitten. Refn was in beperkte kring bekend van een reeks stilistisch erg verschillende maar meestal zeer gewelddadige films, zoals de Pusher trilogie en Valhalla Rising. Hij wilde ook wel eens een Hollywoodfilm maken. Dat het een bijzonder ongebruikelijke Hollywoodfilm zou opleveren was wel duidelijk.

Dat alles bij Refn om stijl draait wordt mooi geïllustreerd in het ruim een uur durende portret NWR. Zijn hele oeuvre komt langs, inclusief de boksfilm waaraan hij nu werkt, Only God Forgives, ook weer met Gosling. De man leeft film. Hij doet daarin denken aan Quentin Tarantino, die ook graag verwijst naar oudere, liefst wat obscure films, inclusief retro soundtrack. Alleen verkiest Refn zwijgen boven komische dialogen, en is zijn aanpak primair visueel. Grappig is dat hij, net als scenarioschrijver Hossein Amini, zelf geen rijbewijs heeft. Hij liet zich als voorbereiding op de film eindeloos rondrijden door Gosling, en vond zo schitterende locaties. 

Uiteindelijk is Drive vooral een ontzettend spannende film. Het verhaal werd tot op het bot uitgekleed. Lange blikken en een af en toe briljant slepend tempo leggen de basis voor een maximaal effect in de bloederige ontknoping. Ook op Blu-ray ziet de film er spectaculair goed uit. Naast de NWR documentaire is er ook een in boeiende, vier onderdelen opgesplitste making of van in totaal een klein half uur meegeleverd.      

Aanvullende informatie: 

VS, 2011
Speelduur: 100 minuten
Regie: Nicolas Winding Refn
Scenario: Hossein Amini, naar het boek van James Sallis
Productie: Michel Litvak, John Palermo, Marc Platt, Gigi Pritzker, Adam Siegel
Camera: Newton Thomas Sigel
Montage: Matthew Newman
Art direction: Christopher Tandon
Muziek: Cliff Martinez
Met: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Bryan Cranston, Albert Brooks, Oscar Isaac, Ron Perlman
Extra’s: NWR (65 min), I Drive (5 min), Under the Hood (12 min), Cut to the Chase (5 min), Driver and Irene (6 min).
Beeld: 1:2,40, 1080p 24HD
Geluid: DTS Master 5.1
Uitgave: Cinéart  
Distributie: TWIN Pics
Website

EDITORS' CHOICE