Recht tegenover deze tafel staat een indrukwekkende set opgesteld. De eerder genoemde, en meer dan manshoge, XRT2K luidsprekers, waar maar liefst 110 drivers per kanaal in verwerkt zijn, worden aangestuurd door twee stapels versterkers: twee voedingen die ieder 1KW vermogen uitsturen, voeden een MC2KW mono-eindversterker. Zo’n stapeltje staat zowel links als rechts in de ruimte opgesteld om de luidsprekers van de nodige spanning te voorzien. Als bron voor deze installatie gebruikt Kwart het uitmuntende Meridian Sooloos streaming audio systeem. Een room-correction systeem draagt subtiel - maar duidelijk hoorbaar als we even zonder room-correction spelen - bij aan de meer dan uitstekende klankkwaliteit van dit systeem.
foto: PHOTO40
Aan de linkerzijde biedt een groot raam uitzicht op de naastgelegen woning, aan de rechterzijde zien we een paartje fraai vormgegeven en bijzonder goed afgewerkte luidsprekers van het voor mij nog onbekende Gato Audio. De geschiedenis van dit luidsprekermerk blijkt terug te voeren naar de bekende en zeer gewaardeerde hifi-merken Thule, GamuT en Holfi. Het nog jonge Gato Audio - gestart in 2010 - kan gebruik maken van alle opgedane kennis en expertise van deze Scandinavische hifi-merken. Bij Kwart vormen de Gato luidsprekers een logische aanvulling op het pakket, aangezien McIntosh geen luidsprekers in dit marktsegment biedt. En het mag gezegd worden: de in de Audio Room opgestelde Gato FM6 luidsprekers zijn, met hun hoogglans afwerking en bijzondere design-details, werkelijk prachtig afgewerkt.
foto: PHOTO40
Alle bekabeling bij Kwart is afkomstig van de Amerikaanse kabelfabrikant WireWorld. Dit bedrijf benadert kabels vanuit een bijzondere invalshoek: de kabels worden ontworpen om zomin mogelijk invloed te hebben op het signaal. En daarvoor gaan ze bij WireWorld best ver. Ze gebruiken daarvoor een in hun ogen `absolute referentie`, waaraan de kabels meetkundig en klankmatig getoetst worden. Om bijvoorbeeld de kwaliteit van interlinks te bepalen maakte WireWorld een gepatenteerde testopstelling waarbij de printplaten van twee componenten rechtstreeks met elkaar werden verbonden. Daarnaast plaatsten ze een traditionele opstelling met een interlink. Door vervolgens de verschillen te meten en te beluisteren tussen de opstelling mét en de opstelling zónder de interlink, konden ze bepalen welke kabel het minst van invloed was op het eindresultaat.
Deze toch wel grondige manier van werken past het merk toe op alle soorten kabels. Voor de netkabels hebben ze zelfs een set volledig op batterijvoeding laten werken om zodoende de invloed van de netspanning volledig te elimineren. En toch is WireWorld, met interconnects vanaf 18 euro (1m.) een relatief betaalbaar product te noemen. Zelfs de advies verkoopprijs van hun absolute top-interconnect (3.000 euro) is voor een high-end kabelmerk relatief bescheiden te noemen.