Vervolgens kun je je ogen uitkijken in de volgende ruimte die gereserveerd is voor hifi-apparatuur. Hier staan veel apparaten uit de tijd dat het nog niet allemaal puur functioneel hoefde te zijn, maar er ook goed uit mocht zien. Prachtig vormgegeven en vakkundig gefineerde muziekmeubels van Bang en Olufsen staan zij-aan-zij met hoekige zwarte cassettedecks van Nakamichi met honderd instelknopjes, historische cd-spelers en de beroemde plasmaluidsprekers van Magnat die gebruik maakten van een massaloze tweeter. Dat daarbij minimale hoeveelheden van het niet bepaald gezonde ozon werden geproduceerd deerde de audiofielen van weleer niet. Zij kenden deze bijzondere luidspreker een schier legendarische status toe die tot op heden stand houdt.
[hifi]
De snelste technologische ontwikkelingen van de afgelopen decennia vonden zonder twijfel plaats in de wereld van de computer. Begin jaren `80 mocht je al blij zijn als er ergens in je bedrijf één tekstverwerker te vinden was. Een paar jaar later verschenen de eerste Personal Computers (PC`s). Dat was echt de toekomst in je eigen huiskamer, waar Chriet Titulaer enthousiaste verhalen over vertelde in zijn programma Wondere Wereld. Het was de tijd dat je zelf moest programmeren, en dat het vijf minuten duurde voor je een knullig spelletje vanaf een cassettebandje had ingeladen. Wie herinnert zich niet de komst van de Spectrum ZX80, de Atari ST520 en de Commodore 64? Als je voor je Atari een harde schijf van 8 Mb (!) kocht was je in de jaren 80 echt helemaal het mannetje. Tegenwoordig is dat niet meer voor te stellen met harde schijven van een Terabyte of meer. En dat staat hier allemaal uitgestald, samen met een ruime collectie rekenmachines en mobiele telefoons, waarvan de eerste modellen het predicaat draagbaar door hun accu van twee kilo en hoorn mét snoer achteraf bekeken echt een nieuwe dimensie gaven.
[computer]
Het is bij hifi-liefhebbers nauwelijks bekend dat ze hun hobby mede te danken hebben aan ontwikkelingen in de scheepvaart in de jaren 20 van de vorige eeuw. De Britse verzekeraar Lloyds wilde dat de door hen verzekerde schepen vanaf de wal bereikbaar waren, en daarvoor was zendapparatuur nodig. Daartoe werd een Italiaanse meneer uitgenodigd die luisterde naar de naam Marconi (jazeker, dé Marconi). Hij ontwikkelde nieuwe, krachtige zenders. Toen die er eenmaal waren duurde het niet lang voor radio ook gebruikt werd voor recreatieve doeleinden. De rest is, letterlijk, geschiedenis. Vandaar dat ook een uitgebreide collectie maritieme elektronica (zenders en navigatie-apparatuur) in het museum te vinden is.
[maritiem]
Het Rotterdams Radiomuseum organiseert ook (drukbezochte) lezingen over allerlei onderwerpen uit de techniek. Ook zijn er regelmatig ruilbeurzen waar verzamelaars elkaar kunnen ontmoeten en eventueel hun collectie uitbreiden. Daarnaast zijn er doorlopend thematische tentoonstellingen. Het is een onweerstaanbare combinatie: een prachtige collectie, kundige vrijwilligers en heel veel enthousiasme. Een bezoek aan het museum is voor iedereen met een hart dat klopt voor techniek dan ook een absolute aanrader.
Het gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken museum is zes middagen per week gratis te bezoeken. Op dinsdag t/m vrijdag van 13:00 tot 16:00 uur en op zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur.
Bezoekadres: Ceintuurbaan 104 -111, Rotterdam.
Klik hier voor meer informatie.
(Gesponsord artikel)
HI-VISITRotterdams Radio Museum
Rotterdams Radio Museum - Hifi, Computer en Maritiem
Max Delissen |
02 september 2010