(Gesponsord artikel)



HI-VISITAVNUE

Thuisbioscoop

Bert Dekker | 06 november 2008

Voordat ik uitgebreid de tijd zal nemen om kennis te maken met een voor nog onbekende beleving wil ik eerst wat indrukken opdoen van de luisterruimtes die het Audio TV centrum herbergt. Hier staan zorgvuldig een groot aantal componenten uit de duurdere prijsklasse opgesteld. We nemen even de tijd om naar een fraaie NAD en Dynaudio set te luisteren. Een fraaie NAD M3 versterker uit de Master serie stuurt een set Dynadio Contour S3.4 luidsprekers aan. Een M5 cd-speler uit diezelfde serie voorziet de M3 van het muzieksignaal. Ondanks dat de set niet optimaal staat opgesteld is de eerste indruk bijzonder goed. Wilbert ligt toe: “Het is je misschien wel opgevallen dat dit geen luisterruimte is die tot op de millimeter optimaal is afgestemd. Dit is namelijk ook meestal niet het geval bij de meeste mensen in de woonkamer thuis. En als een set hier in de ruimte al goed klinkt dan is het klinkt het bij de klant thuis doorgaans ook uitstekend!

Zoals je ziet hebben we de bekabeling ook bescheiden gehouden. Als een set al goed klinkt zonder exorbitante bekabeling dan is de combinatie van de componenten al bijzonder geslaagd. Liever beginnen we zoveel mogelijk “real life” zonder te overdrijven, want dat willen onze klanten ook niet. Die zijn optimaal geholpen als ze binnen het budget dat ze te besteden hebben de beste audio en video apparatuur kunnen kopen. Upgraden kan altijd nog, en ook voor betere bekabeling en accessoires kan men zeker ook bij ons terecht.”


Thuisbioscoop

“Save the best for last”. Dit zal Wilbert ongetwijfeld hebben gedacht toen we de laatste ruimte van het zeer ruime pand betreedden. Nou heb ik voor HiFi.nl nogal wat winkels bezocht en ook in mijn vrije tijd ben ik doorgaans graag te gast in menig audio- en videozaak in binnen- en buitenland. Dit is toch wel een heel nieuwe ervaring. Ik maak kennis met een unicum dat, oude rot als ik ben in het vak, ook voor mij volstrekt nieuw is. Dit gaat hoe dan ook veel verder dan welke home cinema presentatie die ik heb ervaren. Telkens had ik het gevoel dat ik me in een huiskamer bevond waar ik hoogstens een soort bioscoop-gevoel ervoer. Terwijl ik plaats neem in één van de riante fauteuils voelt het net alsof ik in een échte bioscoop zit en al helemaal niet in een winkel.

Plots is het nu niet meer een doodgewone woensdagmorgen in het Audio TV Centrum in Eindhoven. Nee, het voelt nu duidelijk als zaterdagavond en ik ben een avondje uit in de bioscoop. Mijn vrouw is er jammer genoeg niet bij en de popcorn ontbreekt maar voor de rest is alles wel compleet.

Het valt me, muziekliefhebber als ik ben, direct op dat de ruimte, in dit geval ongeveer 4 bij 6 meter, vreselijk dood klinkt. Wilbert heeft als een soort warming-up muziek opgezet. Nou ja, eigenlijk een understatement als er een set B&W 802 D luidsprekers staan opgesteld en die aangestuurd worden door een Classé Cd-speler en versterkercombinatie. In eerste instantie had ik zo mijn twijfels, dergelijke grote luidsprekers in een bescheiden ruimte. Maar wat klinkt dit goed! De oorzaak wordt me snel duidelijk: waar ik ook ga of sta in de ruimte, nergens “hoor” ik de ruimte. Rare buiken, knopen, staande golven, nare flutterecho’s, het is allemaal afwezig.

”De hele ruimte is akoestisch aangepast en is voorzien van een aantal akoestische panelen. Hierin hebben wij ook luidsprekers voor een volledig surroundsysteem ingebouwd. Wij kunnen dus naast een conventioneel luidsprekersysteem ook een volledig onzichtbaar systeem op een hoog niveau laten horen”, legt Wilbert uit. “Alles is zorgvuldig doorberekend, de ruimte zélf moet immers ook optimaal presteren. Er kan geen sprake zijn van een levensechte beeld- en geluidervaring als de bioscoopruimte een negatieve invloed heeft op de beeld- en geluidservaring.” Daar heeft Wilbert inderdaad een punt. Ik ben nu eenmaal muziekliefhebber en ondanks dat ik me hier in een heuse bioscoop bevind zou ik hier bijzonder aangenaam kunnen vertoeven als ik alleen muziek zou willen luisteren.


EDITORS' CHOICE