ARTIKEL

Punkers en Kakkers


Dieter van den Bergh | 17 februari 2012

"Ik hoorde op de middelbare school bij geen enkele subcultuur. Je had de punkers en de kakkers, die van Spandau Ballet hielden, de hippies van retrorock als Pink Floyd, de homo’s van Bronski Beat en ABBA . Ik zag overal wel wat in, maar wilde nergens bijhoren. Ik háátte die subgroepjes. Doe ’s even origineel, dacht ik."

Neil Young & CCR
"Ik leerde niet zozeer muziek kennen van mijn leeftijdsgenoten, maar meer van de nieuwe man van mijn moeder. Mijn ouders waren gescheiden. Hij draaide Neil Young, The Eagles, Creedence Clearwater Revival, dat soort Amerikaanse, door country beïnvloede luisterpop. Was voor mij echt een eyeopener. Ik heb altijd een zwak voor gehouden voor dat soort seventies."

Autoradio & stilte
"Als ik onderweg ben luister ik altijd naar de radio. Ik heb een gloednieuwe auto met een goede installatie. Ik probeer een beetje bij te houden wat er speelt, vooral via de autoradio, maar ik heb niet echt de illusie dat dat lukt. Thuis zet ik niet zo vaak muziek op. Ben altijd al omringd door muziek, wil thuis vooral stilte. De vogels horen, verder niks. Eigenlijk heel raar, vroeger wilde ik niets anders dan constant muziek om me heen. Nu komt pas na twee dagen stilte de behoefte aan muziek weer opzetten."

PJ Harvey & Tinariwen
"Naar concerten ga ik bijna nooit meer, omdat ik zelf eigenlijk altijd op moet treden. Ik zag laatst dat PJ Harvey kwam, dan koop ik wel een kaartje. Heb het altijd interessant gevonden wat ze doet. Ze heeft nu ook weer een hele nieuwe sound, al was het concert ietsje saai.

Echt veel nieuwe ontdekkingen doe ik niet. Hoewel… laatst heb ik Tinariwen ontdekt. Een band uit de Malinese woestijn. Beetje bluesy, beetje Afrikaans, lekker rauw. Een heel speciale sfeer, ook door de vrouwenkoortjes. Als ik iets op popgebied koop, doe ik dat bij Bol.com of Concerto. Voor klassiek ga ik naar een zaak in de Van Baerlestraat in Amsterdam."

Kwellende geluiden
"Ik heb in de studio goed spul staan, maar thuis oude meuk. Zelfs nog een set met dubbel cassettedeck. De cd-speler moet je met een paperclip open maken, haha. Maar het klinkt wel vet, dat vind ik belangrijk. Ik heb een iPod, maar die gebruik ik niet. Ik vind de kwaliteit van het geluid vaak tergend slecht. Zit meestal helemaal geen bas in. Ik kan me daar wel aan storen.

De artiest doet veel moeite om iets moois op te nemen, steekt daar veel geld en tijd in, maar dan wordt het afgeluisterd in een of ander verschrikkelijk geluidsformaat. Ik zit ook wel eens in restaurants, draaien ze muziek door van die vreselijke boxjes. Zet dan maar beter uit, denk ik dan. Muziek moet je oor strelen, niet kwellen."

Nederlandstalige pop
"In Spitz!, mijn komende theatertour, zing ik weer helemaal in het Nederlands. Of ik iets moois Nederlandstaligs kan noemen? Euh…. niet zo snel, nee. O ja, een elpee van Adèle Bloemendaal waarop ze teksten van Willem Elsschot zingt. Prachtig! Maar meestal vind ik Nederlandstalig niets aan. Te oubollig, te cabaretesk, en het klinkt nooit zo exotisch als het Duits of Frans. Zeker rap is vaak simplistische rijmelarij. Ik vind het wel een uitdaging om er toch iets van te maken, iets met goede teksten en iets dat op popmuziek lijkt. Ik denk persoonlijk dat het bij mij goed werkt en dat mijn muziek vrij direct binnenkomt. "

Zie voor speellijst Spitz!: www.ellentendamme.nl

EDITORS' CHOICE