REVIEW

Olive 03, 04 en 06HD


Marc Brekelmans | 05 december 2011

Het huidige instapmodel in de wereld van Olive Audio is de 03HD. Een relatief eenvoudig apparaat en dat is ook aan de achterzijde duidelijk te zien. Een analoge uitgang zoals je op ieder audio-apparaat vindt, een usb-aansluiting voor het maken van een back-up naar een externe harde schijf, een netwerk-aansluiting zodat de 03HD eventueel opgenomen kan worden in een netwerk en een IEC netentree, dat is alles.

Ook de buitenkant wordt gekenmerkt door een relatief eenvoudig maar goed design. Zo zijn er bovenop de speler, heel frivool, in strakke moderne letters muziekgenres zichtbaar, wat meteen uitnodigt om de speler niet in een meubel maar juist op een meubel te plaatsen.

Het kleine aanraakgevoelige display ligt vlak in het onder een kleine hoek staande front van de Olive 3HD. Hierdoor wordt de leesbaarheid en het bedieningsgemak via het display vergroot. Dat display is overigens van het aanraakgevoelige type waardoor mensen met dikkere vingers beter kunnen uitwijken naar een pen of stokje als aanwijzer of de meegeleverde en overzichtelijke afstandsbediening gebruiken. Helemaal handig wordt het als je beschikt over een iPod Touch, iPhone of iPad. De complete bediening kan in dat geval via de speciale Olive App op het iDevice plaats vinden.

Aan de binnenkant van de 03HD vinden we naast het TEAC cdrw-loopwerk een van vier lagen isolatiemateriaal voorziene 500GB harde schijf en een degelijke Cirrus Logic 24/196 DAC.  

Olive Audio 04HD
De 04HD is ten opzichte van de 03HD een duidelijke stap omhoog op de audiofiele ladder. De gebruikte DA-converter is nu een audiofiele Burr Brown PCM1792A en de interne harde schijf meet in de 4HD maar liefst 2TB, zodat er ruimte voldoende is voor ruim 4000 cd’s in WAV kwaliteit. Of 20.000 nummers in HD-kwaliteit.

Het belangrijkste uiterlijke verschil met de 03HD is de aanwezigheid van digitale in- en uitgangen op de achterzijde van de speler. Via de digitale uitgang kan een externe DAC aangesloten worden die op deze manier voorzien wordt van een upsampled 24 bit/192 kHz signaal. Maar via de digitale ingang kun je ook een ander apparaat gebruik laten maken van de uitstekende DAC-chip en de up-sampling capaciteiten van de 04HD. Het is zelfs mogelijk om de 04HD als pure upsampler van een extern digitaal signaal  te gebruiken, en dit opgewaardeerde signaal weer via de digitale uitgang aan een externe DAC aan te bieden.

De Olive 04HD werd al eens uitgebreid besproken op HiFi.nl - lees het hier

Dat de 04HD hogere audiofiele aspiraties heeft dan de 03HD blijkt ook uit de isolatie van de interne harde schijf: bij de 04HD worden zelfs acht lagen isolatiemateriaal gebruikt.

Aan de praktische kant beschikt de 04HD daarnaast over Wifi (802.11n) en een HDMI-uitgang (480p) voor het tonen van het menu en de cover-art op een aangesloten HDMI-geschikte televisie.

Olive 06HD
Voor de veeleisende audiofiele muziekliefhebber heeft Olive Audio nog de 06HD in het assortiment. Kosten nog moeite zijn gespaard om het maximale uit de digitale bestanden op de harde schijf te peuren: de volledig gebalanceerde differentiële DAC maakt gebruik van twee audiofiele Burr Brown PCM1792A DAC-chips, een ultra-low jitter master clock (10ps), een TI SRC4194 a-synchrone sample rate converter, supersnelle op-amps, een interne harde schijf die wordt gedempt met acht lagen isolatiemateriaal en is er voorzien in een zeer hoogwaardige regelbare hoofdtelefoon-uitgang.

Digitaal-uit (24-bit/384kHz) kan op de 06HD via een coaxiale digitale aansluiting, via een optische uitgang of via een AES/EBU gebalanceerde digitale uitgang. Ook analoog kan gebalanceerd uitgestuurd worden via XLR-pluggen.

Aan de buitenzijde is de 06HD ook makkelijk te onderscheiden van zijn kleinere familieleden: de taps toelopende en in een U-vorm gebogen aluminium kast heeft aan de bovenzijde een 10,1” breedbeeld display met een resolutie van 800 x 480 pixels.

EDITORS' CHOICE