REVIEW

Cast en conclusie

Sander van der Heide | 11 augustus 2011

De casting is subliem gedaan. Al met al heeft het wel 14 jaar geduurd voordat de film eindelijk in de bioscoop kon verschijnen. Voornamelijk geharrewar over allerlei rechten. Chris Evans heeft tot twee keer toe bedankt voor de hoofdrol. Hij was bang dat een succes of een flop, schadelijk voor zijn carrière zou zijn. De rol is echter op zijn lijf geschreven en je kan merken dat hij er veel werk in heeft gestoken om zowel Steve Rogers alsook Captain America als één personage te spelen. Vandaar dat hij ook geweigerd heeft dat de iele Steve Rogers door een `body double` werd gespeeld. Maar met dit soort big budget-films is er altijd het gevaar dat er paar topspelers op een rol worden gezet die beneden hun niveau ligt, maar waarbij men - waarschijnlijk vanwege de hoge gage - toch besluit om mee te doen. Als zij dat dan zo overtuigend doen, overstijgt hun spel dat van de hoofdrolspeler.

(klikbaar voor groter formaat)

Hier is dat voornamelijk Hugo Weaving in de rol van Red Skull. Hij speelt alleen zo karaktervol dat je sympathie krijgt voor een karakter die dat niet zou moeten verdienen. De one-liners van hem waren zelfs iets te gevat met een heerlijke als "Arrogance may not be an American trade, but I have to say, you do it better than anyone". Mijn favoriet was Tommy Lee Jones als kolonel Chester Williams, met zijn heerlijke droge humor. Voor die rol hadden ze geen betere kunnen krijgen. Stanley Tucci als Dr. Abraham Erskine was overigens wel misplaatst. Het stereotype Duitse geleerde die een superserum uit heeft gevonden, wekte met zijn âllo-âllo-Duits onbedoeld gelach in de zaal op.

(klikbaar voor groter formaat)

Wel of niet gaan
Op één of andere manier lijken Marvel-superhelden het wat beter te doen op het witte doek dan die van DC Comics. Zo ook Captain America, alhoewel zijn personage het meest wankelt op de scheidingslijn tussen ‘cool’ en ‘cheesy’. Het overdreven ‘Star Spangled Hero killing Nazis’ blijft een ouderwets propaganda-tintje houden. Aan de andere kant hoort dat bij Captain America en zijn strijd tegen Hydra’s Red Skull en moet je die sfeer misschien dan ook maar omarmen bij het kijken van deze film. Doe je dat niet, dan zul je je ergeren aan alle stereotype karakters en bijhorende dialogen en dat zou zonde zijn, want ze worden gespeeld en uitgesproken door een topcast.

(klikbaar voor groter formaat)

Film: 7/10
Geluid: 7/10
Beeld: 9/10
3D: 8/10
Biosbezoekwaardig: 8/10

 


EDITORS' CHOICE