REVIEW

Biosbezoek waard?

Sander van der Heide | 23 juli 2011

Soundtrack

Op het moment dat Regisseur David Yates aan het roer van de laatste vier films in de reeks werd geplaatst, was de keuze voor componist Nicholas Hooper daar een direct gevolg van. De samenwerking van deze twee is al in vele televisieproducties te horen. Ik heb zowel de keuze voor David als wel die van Nicholas vreemd gevonden; beiden hadden geen ervaring in bioscoopfilms. Bij de laatste twee films werd de samenwerking verbroken, omdat de druk voor Nicholas te zwaar was. Ik was er niet rouwig om, zijn werk was weinig creatief en vol clichés. Er was sprake dat John Williams, die de eerste drie films van muziek had voorzien, zou terugkomen, maar aangezien David Yates de componisten tijdens het filmen graag op de set wil hebben, was dat voor zijn schema niet haalbaar.

SoundWorks Collection: The Sound of Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 from Michael Coleman on Vimeo.

Vandaar dat bij de laatste twee films een nieuwe componist om de hoek komt kijken: niemand minder dan Alexandre Desplat (o.a. The King’s Speech, The Golden Compass en The Ghost Writer). In al zijn werk is een bepaalde eenvoud en nostalgie terug te horen, en hij heeft echt een eigen ‘sound’. Bij Part 1 van The Deadly Hallows was dit ook goed te horen; het bekende en prachtige “Hedwig’s Theme” van John Williams was voor het eerst niet in een Potterfilm terug te horen. Bij deze laatste film is dit wel het geval en moet Alexandre af en toe flink uithalen met de bekende koperblazers plus concerttrommels, het doet haast aan als bij Lord of The Rings. Maar dit alles nog met een eigen karakter. Een waardige componist voor deze laatste twee films.

(klikbaar voor groter formaat)

Naar de bios of niet?

Als je de voorgaande zeven delen niet hebt bekeken, heeft het haast geen zin om te gaan, zeker niet als je part I van The Deadly Hallows niet hebt gezien, dan kun je de verhaallijn echt niet volgen. Part 1 trok mij niet naar de bioscoop, aangezien het gedeelte verfilmd was waar ik in het boek niet doorheen kwam. De Blu-ray keek ik vorige week als inleiding voor Part 2, waarin het werd bevestigd. Dan hebben we nog het 3D-gedeelte, de eerst keer bij een Potterfilm, maar ook dat is niet echt een bioscoop trekker.

(klikbaar voor groter formaat)

Toch ga ik deze film voor de bios aanraden. De beelden en emotie van deze film schreeuwen echt om een groot scherm. Je zult voor de laatste keer in deze opmerkelijke wereld getrokken worden; in 2D misschien nog wel meer en scherper dan in 3D.

Film: 8/10

Beeld: 9/10

3D-gebruik: 6/10

Geluid: 8/10

Surround-gebruik: 7/10

Biosbezoekwaardig: 9/10

 

Lengte: 130 min

Beeldverhouding: 2,35:1

Bioscoop: Utopolis, Almere, zaal 1

Afmeting doek: 21 x 9 meter

Projector: Barco

Formaat en groote: JPEG 2000, 140 GB

Speakers: JBL

Verterkers: QSC

(klikbaar voor groter formaat)


EDITORS' CHOICE