Techniek

Marc Brekelmans | 22 februari 2011 | Artora Audio Concepts

De ArtoAmp 150 heeft volgens Artora 75 Watt beschikbaar bij een 8 ohm belasting en weet dat precies te verdubbelen naar 150 Watt als de versterker 4 ohm ziet. Twee ringkerntransformatoren zijn verantwoordelijk voor dit technisch perfecte resultaat. De versterker is breedbandig en blijft binnen 3dB tussen 5Hz en 50kHz. Achterop de ArtoAmp vinden we vier analoge ingangen, een tuimelschakelaar voor het inschakelen van de voedingsspanning en een aansluiting voor de Bluetooth antenne. Via deze Bluetooth antenne kunnen maar liefst 16 daarvoor geschikte apparaten gekoppeld worden. Uiterst links en uiterst rechts zijn twee verzonken luidsprekerconnectoren te vinden. Deze accepteren overigens uitsluitend banaanstekers. Daarnaast is de ArtoAmp 150 voorzien van een pre-out uitgang, welke volgens Artora specifiek bedoeld is voor het aansluiten van een actieve subwoofer. Bij het aansluiten is het overigens wel zaak goed op te passen: uit klankmatige overwegingen is de versterker niet beveiligd tegen kortsluiten.

De ArtoPlayer 1000 is voorzien van een slot-loading mechanisme dat ietwat grofstoffelijk de cd’s naar binnen trekt. En hoewel dat klankmatig van geen enkele invloed is vermindert het naar mijn mening het gevoel van luxe die de Artora set als geheel wel uitstraalt. Het gebruikte loopwerk is, zoals tegenwoordig helaas gebruikelijk, geen specifiek cd-loopwerk. De draaisnelheid van het loopwerk ligt dus ook vele malen hoger dan bij echte cd-loopwerken, en dat is bij de ArtoPlayer 1000 als een licht gezoem hoorbaar. De digitaal naar analoog conversie wordt verzorgd door een Burr-Brown 24 bit/192 kHz chip.
Achterop de ArtoPlayer 1000 vinden we een analoge uitgang, een optische digitale en een coaxiaal digitale uitgang, en een tuimelschakelaar voor de stroomvoorziening.

Beide apparaten hebben een afneembaar netsnoer - een 8-tje - zijn voorzien van metalen voetjes en meten 30,5 cm in zowel de diepte als in de breedte. De totale hoogte inclusief voetjes is 6 cm. Het gewicht van de ArtoPlayer bedraagt 4 kilo en de ArtoAmp 150 laat de weegschaal uitslaan naar 7 kilo.


Hifi of design?

Met het design van Artora zit het dus wel goed. Maar wat mogen we klankmatig verwachten van Artora: is Artora design of hifi?

Aangezien de bediening aan de bovenzijde van de componenten geplaatst is maak ik de keuze de twee Artora componenten bovenop het dressoir dat als audiomeubel dienst doet te zetten. Ondanks de compacte buitenmaten nemen ze daar wel veel ruimte in beslag. Je kunt de Artora producten namelijk niet stapelen. Het aansluiten is erg eenvoudig: stekkers erin en een interlinkje plaatsen tussen de cd-uitgang en de Line-1 ingang op de versterker, that’s it. Voor de flexibiliteit en ter vergelijk besluit ik op de tweede Line-ingang mijn Naim Dac aan te sluiten. Daardoor kan ik muziek streamen en naar internetradio luisteren.



Ook mijn iPhone wordt middels Bluetooth aan de ArtoAmp 150 gekoppeld. Speciaal daarvoor levert Artora een ArtoAir Bluetooth dongle en is de ArtoAmp aan de achterzijde voorzien van een Bluetooth antenne. Deze moet je trouwens wel zelf op de speciale aansluiting schroeven. Voor mijn iPhone kan ik de ArtoAir in de doos laten zitten aangezien de iPhone zelf al over een Bluetooth mogelijkheid beschikt. Na het inschakelen van Bluetooth op de iPhone meldt de Artora zich automatisch als te koppelen apparaat. Even de pincode (standaard 0000) invoeren en het streamen van muziek vanaf de iPod kan beginnen. In totaal kunnen er op deze manier maar liefst 16 Bluetooth devices aan de ArtoAmp 150 gekoppeld worden. Tijdens de testperiode blijkt de Bluetooth koppeling zonder haperen te werken. In de verdere test heb ik echter geen aandacht besteed aan de Bluetooth koppeling naar de iPhone, en heb deze vooral gezien als handige aanvulling op het aantal muziekbronnen. Leuke bijkomstigheid is dat je via de iPhone wel kunt luisteren naar Spotify over de Artora set.


EDITORS' CHOICE