REVIEWKEF

Een beetje techniek

Max Delissen | 31 augustus 2010 | Fotografie Max Delissen | KEF

Als je zo’n kostbare set in huis hebt, ontkom je er niet aan om het ook even over de techniek te hebben. Mensen die daar totaal niet in geïnteresseerd zijn kunnen beter vanaf de volgende alinea verder lezen. De KEF-luidsprekers zijn een 4-weg systeem, wat betekent dat het geluid door vier units wordt weergegeven. In het onderste gedeelte van de kast zitten twee flinke basluidsprekers, en een even grote bas/middentoner.

Daarboven zit, in het kopje, de Uni-Q unit die de middentonen en de hoge tonen weergeeft. Het principe waarbij de unit die het hoog weergeeft in het hart van de middentoner wordt gemonteerd is niet nieuw, maar de aanpak van KEF is wel uniek. Deze configuratie zorgt voor een zeer homogene afstraling van het geluid, waardoor een veel nauwkeuriger stereobeeld ontstaat. De Reference 207/2 heeft ook twee draaiplugjes achterop zitten waarmee je de klankbalans kunt beïnvloeden.

De sacd-speler van McIntosh speelt cd’s en sacd’s, en het bijzondere is dat je met een knop op de voorkant direct kunt kiezen of je de cd-laag of de sacd-laag van het schijfje wilt afspelen. Dat is handig als je een hybride sacd hebt waarbij op de ene laag iets anders te beluisteren is dan op de andere. De buizenvoorversterker heeft de mogelijkheid om de gevoeligheid van iedere ingang apart in te stellen. De eindversterkers tenslotte hebben een zeer ongebruikelijke schakeling. Ze werken met transistoren voor de versterking, maar zijn net als een buizenversterker voorzien van een uitgangstransformator.

Muziek

Als je een set hebt staan die inclusief bekabeling meer dan 50.000 euro kost, dan mag je wel wat verwachten van de weergave. Maar de overvloed aan kwaliteit die ik hoorde verraste me toch nog. Ik zal niet zeggen dat deze set de perfecte weergave biedt, want ik ben er van overtuigd dat die alleen bestaat op één bepaalde stoel in de concertzaal, en dan ook nog eens zeer aan persoonlijke smaak onderhevig is. Maar de mate waarin deze set die werkelijkheid weet te benaderen geeft wel een idee van de kwaliteit.

De luidsprekers klinken totaal niet warm en laidback, zoals oude KEF’s nog wel eens wilden doen. Het door de luidsprekers opgeroepen geluidsplaatje is enorm gedetailleerd en ruimtelijk, en maken het mogelijk om heel diep in de opname te kruipen. Het woord ‘uitgebalanceerd’ komt voortdurend in me op. ‘Gemak’ is nog zo’n woord dat in mijn aantekeningen vaak terugkomt. Alle genres, van subtiele jazz tot brute elektronica, worden overtuigend en herkenbaar weergegeven. Dat is overigens ook een verdienste van de McIntosh-set, die ten opzichte van onze echt niet kinderachtige huisinstallatie het verschil tussen goed en heel erg goed overtuigender dan ooit liet horen. Het spierballengeluid waarvoor ik bij deze Yanks een beetje bang was blijft achterwege, en de 500 watt eindversterkers tonen zich zachtaardige reuzen.

Conclusie

Ik ga niet proberen om de hoge prijs van deze set te rechtvaardigen, want ik weet dat er niet veel mensen zullen zijn die zich deze weelde kunnen veroorloven.

Als je het over deze bedragen hebt, moet je blindelings op de kwaliteit kunnen vertrouwen, zowel van de afwerking als van de weergave. Wat dat betreft keur ik de prijs/kwaliteit-verhouding zonder enig voorbehoud goed. De meerwaarde in luistergenot die deze combinatie biedt is moeilijk in geld uit te drukken. De Engelsen hebben er een prachtige omschrijving voor: pride of ownership. Ik kan het me helemaal indenken. Elke dag naar deze set te mogen kijken...Ik denk dat ik gewoon de boot ga verkopen...

MERK





EDITORS' CHOICE