Praktijk

Guido de Kanter | 05 augustus 2010 | Harman Kardon

Het Harmansysteem bezit aan de bovenzijde drie tiptoetsen: aan/uit, harder/zachter. De bijgeleverde afstandsbediening doet eveneens volume, en verder volgende/vorige track, en play, pauze en stop. De afstandsbediening werkt met radiosignalen, niet met infrarood, en heeft een bereik van ruim tien meter.


Foto: Photo40

Overigens noemt Harman/Kardon deze afstandsbediening zelf Full-Navigation, waarmee men volledige bedienbaarheid van de iPod suggereert. Tijdens mijn tests bleek deze claim alles weg te hebben van een lege huls: de afstandsbediening van Harman ‘navigeert’ wel, maar daar heb je niets aan zonder dat je het scherm ziet. En daarvoor moet je toch echt naar de Go + Play toe lopen. De afstandsbediening verbergt zich elegant achter een klepje in de achterkant. Dankzij deze kleine voorziening zijn de Go + Play en zijn afstandsbediening makkelijk bij elkaar te houden.

Eveneens achter een klepje, maar dan aan de onderkant, zit het compartiment waar de batterijen (acht stuks van het type ‘D’) in gaan. Het is onpraktisch dat de klep alleen met een schroevendraaier te openen is

Klank

Ik weet niet hoe andere recensenten te werk gaan, maar ik ben bij nieuwe apparatuur vaak geneigd om meteen te proberen ‘hoe hard-’ie kan’. De Go + Play heeft me verbaasd in dit opzicht. Gezien zijn formaat produceert hij echt enorm veel geluid. Hij haalt weliswaar niet de pijngrens, zoals Apple’s eigen, niet langer meer geproduceerde speakersysteem wel deed (!), maar hij komt wel een eind in de richting. De Go + Play zou geen enkele moeite moeten hebben om ook de grootste woonkamers me geluid te vullen.


Foto: Photo40

En wat voor een geluid! De Harman/Kardon valt op door zijn allround kunnen. Een (wederom gezien het bescheiden formaat) enorm diepe en strakke laagweergave gaat samen met veel helderheid en luchtigheid bij de hoge tonen. Stemmen klinken authentiek en het stereobeeld is zo groot als redelijkerwijs uit één behuizing verwacht mag worden.

De geluidskwaliteit ligt daarmee op een dusdanig niveau, dat ook zeer verwende hifi-liefhebbers waarschijnlijk naar alle tevredenheid worden bediend. Al is het maar in de context van een systeem ‘voor erbij’, of ‘voor op vakantie’. De Go + Play klinkt pakkend en prettig bij elke soort muziek die ik er op los heb gelaten. .

Conclusie

Zeer solide bouwkwaliteit, een ‘design-uiterlijk’ en een zeer goed geluid. En dat voor een vraagprijs van 350 euro. Wie kan leven met de beperkingen in ergonomie en bediening, zoals ik ze schetste, haalt met de Harman/Kardon Go + Play veruit het mooist klinkende speakersysteem in zijn prijsklasse binnen. Van harte aanbevolen!


EDITORS' CHOICE